Agris.cz - agrární portál

Úroda cukrovky bude vysoká

23. 9. 1997 | Haló noviny

Haló noviny - 23.9.1997

Úroda cukrovky bude vysoká

Prostejov (alk) - V oblastech, které nebyly prímo postiženy povodnemi, budou výnosy cukrovky vyšší než v lonském roce. Srpnové pocasí bylo totiž pro její rust velmi príznivé.

Na Prostejovsku se loni sklidilo v prumeru 44,63 tuny cukrové repy z hektaru. Letos je podle zkoušek vyšší nejen váha bulev, ale i jejich cukernatost. Problémem je zaplevelení porostu, které zkomplikuje sklizen a bude mít vliv i na cenu, protože cukrovary uplatní vyšší srážky.

Jiná situace je v oblastech, kde se udržuje vysoká hladina spodní vody. Korenový systém cukrovky uhnívá a listy žloutnou. Muže dojít k uhynutí rostlin a ke znicení celé sklizne. Prestože bylo letos oseto v rámci celé CR o deset procent ploch méne a nekteré byly zniceny povodní, odhaduje se letošní produkce cukru na 500 tisíc tun, což je asi o sto tisíc tun více, než se v naší republice spotrebuje.

Proto byla znovu otevrena otázka zavedení regulace pestování repy a výroby cukru. Návrh na zavedení kvót by mel vycházet z prumerné výroby cukru za posledních pet let a stanovit tri kategorie - domácí spotrebu, export a rezervy. Kvóty, rozdelené mezi pestitele a cukrovary, by tak všem výrobcum zajistily odbyt stanoveného množství produkce. V soucasné dobe je cukru stále nadbytek a cukrovary mají velké problémy s jeho odbytem.


Zdroj: Haló noviny, 23. 9. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:49