Agris.cz - agrární portál

Z "velké pětky" polských pivovarů zůstane nejvýše "trojka"

29. 9. 1998 | ČTK

Z "velké petky" polských pivovaru zustane nejvýše "trojka"

VARŠAVA 29.zárí (zpravodajka CTK) - Behem nekolika let se mohou na polském trhu piva udržet dva nebo nanejvýše tri celostátní výrobci. Tvrdí to polské Centrum spolecenských a ekonomických analýz (CASE) ve zpráve, o níž dnes informoval polský deník Gazeta Wyborcza.

V soucasné dobe pusobí v Polsku osm desítek pivovaru, jež vyrábejí kolem 19 miliónu litru piva rocne. Více než tri ctvrtiny z tohoto objemu produkují firmy s podílem zahranicního kapitálu. Z peti pullitru zlatavého moku vypitého v Polsku v lonském roce pocházely tri z takzvané "velké petky" polských výrobcu piva, kterou tvorí Elbrewery (EB), Žywiec, Browary Tyskie, Lech (Browary Wielkopolskie) a Okocim. Podíl této petice na polském trhu s pivem stoupl za posledních šest let témer o 20 procent a podle CASE bude rust i nadále, nebot místo vzájemného souperení se velké pivovary radeji slucují a prebírají tak trh tem slabším.

"Velká petka" se rozdelila na dve velké kapitálové skupiny. První vznikla sloucením EB a pivovaru Žywiec, když letos v cervnu hlavní akcionár druhého z nich, holandský koncern Heineken, prevzal 9,5 procenta akcií ve spolecnosti Brewpole, k níž patrí i EB. Zanedlouho tak má vzniknout velká pivovarnická spolecnost, v níž bude mít Heineken padesátiprocentní podíl. Tato skupina plánuje skoupit až osm pivovaru, jejichž podíl na polském trhu se blíží 40 procentum.

Druhou skupinu tvorí Browary Tyskie a Lech. Hlavním podílníkem v obou je spolecnost Euro Agro Centrum polského podnikatele Jana Kulczyka a jihoafrické spolecnosti South Africa Breweries (SAB). SAB vyprodukovala loni v Polsku 3,8 miliónu litru piva, což odpovídá 20 procentum tamejšího trhu. Podle analytiku CASE se tento podíl muže zvýšit o dalších 30 procent, nebot dánský koncern Carlsberg má velký zájem o vstup do této spolecnosti.

Jednou ze známek toho, že konsolidace polského trhu s pivem bude rychle pokracovat, je podle CASE fakt, že ani jeden z velkých pivovaru (Lech, Browary Tyskie a Okocim) se nepripojil k protestu menších polských výrobcu piva proti fúzi zbylých dvou clenu "velké petky", predloženému polskému Úradu na ochranu konkurence a spotrebitele.

Podle analytiku CASE však konsolidace nemusí být výhradne záležitostí nejvetších polských producentu piva. Lze ocekávat, že k ní dojde i u pivovaru strední velikosti, jako jsou Broka (Holsten), Dojlid (Binding Brauerei) nebo Štetínský pivovar. V poslední dobe totiž tyto firmy se silným kapitálovým zázemím posílily svoje postavení na trhu a zcela jiste se budou dále rozvíjet.

V jednotlivých regionech Polska vzniknou podle CASE tri nebo ctyri silné kapitálové skupiny, které budou schopny konkurovat celostátním gigantum, ale pouze na "svém" území. V nejhorší situaci se tak ocitají nejmenší pivovary bez vlastních stácíren. Šanci na prežití mají podle CASE pouze ty z nich, které najdou mezery na trhu ci ty, jež se spokojí se zásobováním nejbližšího okolí pivovaru.

V lonském roce vypili Poláci kolem 19 miliónu hektolitru piva, tedy v prepoctu 49 litru na osobu. Je to o 20 procent více než ciní svetový prumer, ale napríklad statistický Nemec vypije trikrát tolik a Cech témer ctyrikrát více, píše polský deník. V západoevropských zemích zustává spotreba piva na stejné úrovni, nekde dokonce klesá (napríklad v Nemecku ci v Belgii), v Polsku se však zvyšuje o více než deset procent rocne.

Eliška Veselá bm


Zdroj: ČTK, 29. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 14:49