Agris.cz - agrární portál

Malí akcionáři Radegastu očekávají výrok soudu k odkupu akcií

29. 9. 1998 | ČTK

Malí akcionári Radegastu ocekávají výrok soudu k odkupu akcií

NOŠOVICE (okres Frýdek-Místek) 29.zárí (CTK) - Verdikt Obchodního soudu pro Prahu 1 ocekávají v nejbližších dnech clenové Ochranného sdružení malých akcionáru Pivovaru Radegast (OSMA), kterí pred necelým mesícem podali rozšírenou žalobu na majoritáre IMP Finance a spríznenou Investicní a poštovní banku kvuli podezrení z porušení zákona pri verejném odkupu akcií nošovického pivovaru.

Podle zástupce OSMA porušil vlastník približne 59 procent akcií Radegastu zákon Obchodního zákoníku 183/c, když loni v listopadu pri vyhlášení verejného odkupu nabízel akcionárum za jednu akcii cenu minimálne o 1400 korun méne, než byla aktuální cena, uvádená k rozhodnému dni ve výpisu Strediska cenných papíru (SCP).

"Vetšinový vlastník nabídl akcionárum 4603 korun za jednu akcii, ovšem podle výpisu SCP, který má OSMA k 10. ríjnu 1997, je cena odkupu 6012 korun," rekl dnes CTK mluvcí OSMA Radek Jonák. Jak dodal, nekterým drobným akcionárum prý SCP k 2.ríjnu spocítalo cenu i o sto korun vyšší.

Právní zástupkyne IMP Finance karolína Horáková dnes CTK rekla, že žaloba ješte nebyla jejímu klientovi dorucena, takže bohužel neví, kam tato žaloba smeruje. "Do té doby, než budeme mít možnost se seznámit s tím, co OSMA chce, se nemohu vyjádrit," konstatovala.

Na stranu OSMA se podle Jonáka priklonil zástupce oboru legislativy Ministerstva financí, který mel sdelit, že firma nemuže vyjmout ze zákonem stanoveného šestimesícního prumeru jakýkoli obchod z verejného odkupu. Jonák uvedl, že IMP Finance nezahrnula do stanovené ceny prímý obchod s britskou spolecností Bass, která je tretinovým podílníkem Radegastu.

Ke sdružení OSMA, která své podezrení z nízké ceny odkupu akcií Radegastu prezentuje na Internetu, se dosud prihlásilo asi 13 fyzických osob. Jejich clenové disponují kolem jednoho procenta akcií Radegastu, jinak akcií rozdelených mezi drobné akcionáre je sedm až procent.

Elena Mazurová mha


Zdroj: ČTK, 29. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 22:38