Agris.cz - agrární portál

Dovoz levných vín je podle AK jasný daňový a celní únik

30. 9. 1998 | ČTK

Dovoz levných vín je podle AK jasný danový a celní únik

BRNO 30.zárí (CTK) - Za jasný danový a celní únik oznacili dnes v Brne zástupci Okresních agrárních komor z jižní Moravy importy zejména španelských vín v obalech TetraPack. Ceny 4,30 až 4,50 Kc na litr nepokryjí ani náklady na dopravu. "Na naše upozornení jsme dosud nedostali z ministerstev zemedelství ani financí odpoved," uvedl Jan Hajda za komoditní radu víno.

Dovozy, které v nejhorším prípade mohou dosáhnout až 15 miliónu litru, negativne ovlivnují domácí výrobce vína. AK chce navrhnout prijetí minimální vstupní ceny vína 13 až 15 Kc/l a dovozní licence udelit pouze tem subjektum, které zpracují až jednu tretinu úrody místních pestitelu.

Hajda upozornil, že jen prázdný obal TetraPack prijde spolu s cestou ze Španelska na šest korun. Danové a celní úniky pri dovozu vinných moštu pak AK odhaduje na 250 miliónu Kc. "Licencí k dovozu je zatím 200 a situace je neprehledná," dodal.

Zmínených 15 miliónu litru dovozových vín predstavuje asi 10 až 15 procent ceského trhu. Jde približne o produkci Vinia Velké Pavlovice a Vína Mikulov dohromady. Ak si je pritom vedoma, že domácí produkce pokrývá pouze polovinu poptávky a dovoz je tedy nutný.

Ministr prumyslu a obchodu Miroslav Grégr by po dukladné analýze souhlasil v prípade potreby s krátkodobým omezením dovozu levných vín do CR. "Nemuže však jít o jednostranná omezení, jak tomu bylo v prípade jablek," zduraznil v rozhovoru pro CTK na zacátku zárí. Tato opatrení by musela platit plošne, nikoli pouze proti zemím EU.

Jirí Macík bm


Zdroj: ČTK, 30. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 22:38