Agris.cz - agrární portál

Ruští producenti souhlasí s monopolem na čistý alkohol

30. 9. 1998 | ČTK

Ruští producenti souhlasí s monopolem na cistý alkohol

MOSKVA 30.zárí (CTK) - Nejvetší ruští výrobci alkoholických nápoju se dnes rozhodli podporit hlavní linie plánu premiéra Jevgenije Primakova k zavedení státního monopolu na trhu s alkoholem. Producenti jsou zejména pro monopol na cistý alkohol, uvedl Alexej Olijnik, generální reditel spolecnosti Sojuzplodimport. Podrobnosti premiérova plánu však stále nebyly zverejneny, dodává agentura AFP.

Ruští výrobci alkoholu se cítí poškozováni cernými producenty, kterí obsadili 50 procent trhu a neplatí dane. Proto v dopise, který adresovali Primakovovi žádají, aby stát zmonopolizoval výrobu cistého alkoholu, ale ne všech alkoholických nápoju, a tak postavil na roven legální i cerné výrobce.

Producenti se obávají, že by si monopol na všechny alkoholové nápoje vynutil nezanedbatelnou cástku z rozpoctu. Navrhují, aby stát povolil prodej alkoholu pouze v obchodech s cárovými kódy, protože tak by bylo možné i prodej kontrolovat. Navíc, aby zabránili levnému dovozu zahranicních znacek volají po zvýšení, a to až troj- a ctyrnásobném, dane na dovoz alkoholových nápoju krome whisky, konaku, rumu a ginu, které na ruském trhu nemají konkurenci.

Zisky ze státního monopolu mají uhasit žízen vyprahlé státní pokladnice. Tento krok byl schválen minulý týden na prvním zasedání vlády nedávno jmenovaného premiéra Primakova, která doufá, že získá ješte do konce letošního roku na daních z "tekutého zlata" 15 miliard rublu (kolem miliardy dolaru).

Katerina Koubová bm


Zdroj: ČTK, 30. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 04:37