Agris.cz - agrární portál

Ekologická havárie ve Švermově téměř zlikvidovala chov kaprů

2. 5. 1998 | ČTK

Ekologická havárie ve Švermove témer zlikvidovala chov kapru

KLADNO 2.kvetna (CTK) - Dubnová ekologická havárie na rybníku v Kladne - Švermove témer zlikvidovala chov koi-kapru a znehodnotila petiletou práci soukromého chovatele Vladimíra Lážnovského. Úhyn 500 kusu japonských okrasných ryb byl zpusoben organickým znecistením, jež ve spojení se slunecným pocasím zamezilo okyslicování vody a zvýšilo tvorbu amoniaku. Na dnešní tiskové konferenci to na dotaz CTK potvrdil vedoucí Šticí líhne Tábor a "otec" ceského chovu koi-kapru Oldrich Pecha.

Podle poradkyne pro vodohospodárskou cinnost Heleny Vybíralové byl zdrojem havárie Týnecký potok, do nehož se vlévá splašková voda z Kladna - Švermova.

Reditel Vodní záchranné služby v Kladne Milan Dragoun CTK rekl, že služba ihned po zjištení úhynu poskytla vlastní provzdušnovací techniku a pomoc. Dragoun poté inicioval navrácení Týneckého potoka do puvodního koryta, jež vede mimo plochu rybníka. Podle Pechy se tím ale znecištení prenese do níže položených lokalit a ohrozit kvalitu podzemních vod.

Ve snaze zachránit švermovský rybník pro chov koi-kapru Pecha navrhl vybudovat soustavu malých jezu na vtoku Týneckého potoka. Rozhodující zvrat však podle neho prinese až dokoncení cistírny odpadních vod pro Švermov.

Jak CTK informoval vedoucí odboru životního prostredí Mestského úradu v Kladne Radovan Víta, mesto již na stavbe kanalizace a cisticce odpadních vod pro Švermov prostavelo 60 miliónu korun. O dalších 47 miliónu korun nyní žádá Fond životního prostredí, který by o príspevku mel rozhodnout do poloviny kvetna.

Martin Soukup jd mhm


Zdroj: ČTK, 2. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 03:53