Agris.cz - agrární portál

Zemědělský sektor střední Evropy má ještě daleko do konsolidace

2. 10. 1998 | ČTK

Zemedelský sektor strední Evropy má ješte daleko do konsolidace

BRUSEL 2.ríjna (zpravodajka CTK) - I pres to, že vetšina zemí strední a východní Evropy dokoncila na papíre pozemkovou reformu i privatizaci, je definitivní vyjasnení majetkových práv, funkcní trh s pudou a dokoncení restrukturalizace ješte daleko od svého završení, konstatuje zpráva Evropské komise k zemedelské situaci v tomto regionu.

Vetšina zemí stále celí problémum s nadmernou kapacitou a restrukturalizací. Zahranicní investice se soustredily pouze do potravinárských sektoru s vyšší pridanou hodnotou jako jsou pivovarnictví, tabákový prumysl a cokoládovny.

Poté, co se však pridružené státy stanou cleny Unie, bude zemedelský sektor plne vystaven konkurenci na jednotném trhu. V tomto ohledu by mohla být vystavena vážným tlakum predevším živocišná výroby, upozornuje zpráva.

Nepodstatné rozdíly existují také v oblasti cen, které jsou ve valné cásti prípadu v zemích strední a východní Evropy stále nižší, ackoli behem posledních let došlo k urcitému zúžení této propasti. Zmeny v cenových dotacích, svetovém vývoji a urcité oživení domácí poptávky prispely ke zvýšení cen.

Významne se zatím snížila mezera vuci Unii v cenách obilí, veprového a drubežího masa a zmizet by dle predpovedí evropských úredníku mela s reformou spolecné zemedelské politiky. Nekteré zeme oblasti budou muset dokonce dotace cen techto výrobku snížit.

Podle materiálu EU lze nyní, po prudkém poklesu objemu zemedelské produkce v prvních letech transformace, sledovat urcitou stabilizaci, ackoli o návratu k drívejším výkonum nelze s výjimkou Slovinska a Rumunska mluvit.

Vetšina ekonomik (krome Madarska a Bulharska) se stala cistými dovozci potravin. Prim ve vývozu hrají ješte Polsko, Madarsko a Ceská republika, zatímco Polsko a CR patrí také mezi velké importéry. Obchod zemedelskými výrobky s Unií má pak sice rostoucí tendenci, nicméne pozitivní bilanci mají pouze Madarsko a Bulharsko.

Co se týce výhledu zemedelské výroby pro deset zemí strední a východní Evropy, vzrust by mely prebytky obilí, olejnin a veprového. Tradicní nadvýroba mléka by mela být trochu snížena, zatímco u drubeže a hovezího bude region jako celek nesobestacný.

Martina Patocková


Zdroj: ČTK, 2. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 11:41