Agris.cz - agrární portál

Protesty zemědělců propuknou zřejmě v polovině letošního října

2. 10. 1998 | ČTK

Protesty zemedelcu propuknou zrejme v polovine letošního ríjna

PRAHA 2.ríjna (CTK) - Durazné protesty zemedelcu proti dovozu laciných agrárních produktu do CR propuknou zrejme v polovine ríjna letošního roku. Pro CTK to dnes rekl prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek. Podle neho se tak stane v prípade, že se vláde nepodarí prijmout razantní opatrení a zastavit tak s okamžitou platností tyto dovozy.

"Zemedelci již vycerpali všechny možnosti jednání, takže zbývá poslední možnost, a to nastoupit na hranicní prechody a zabránit neopodstatneným agrárním dovozum. Budeme postupovat tak, jak to ciní naši kolegové v jiných evropských zemích, napríklad v Polsku ci ve Francii," rekl Hlavácek .

Podle jeho slov tyto dovozy predstavují obecné ohrožení, které se netýká pouze prvovýrobcu, ale také zpracovatelu i tech, kterí poskytují zemedelcum služby, a potažmo také spotrebitelu a všech danových poplatníku. Podle Hlavácka je fakticky ohrožen vnitrní trh a hrozí jeho kolaps.

Jako príklad uvedl reparství a cukrovarnický prumysl, kde jedním z dopadu bude skutecnost, že kilogram cukru, který v CR stojí v soucasnosti 15 korun, podraží minimálne na 28 korun.

"Cukrovary již provedly opatrení a hodlají vykoupit pouze 70 až 75 procent nasmlouvaného množství cukrovky, navíc nekteré již oznámily snížení její nákupní ceny a prodloužení lhut splatnosti. Podobné signály pricházejí také z mlékárenského prumyslu. V dusledku snížení dotace na subvencovaný export mlécných výrobku oznámil Mlékárenský svaz, že vykoupí pouze 80 procent nakontrahovaného mléka. K temto komoditám navíc pristupuje veprové maso a další komodity, které se v CR produkují," dodal Hlavácek.

Predseda Odborového svazu pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy Bohumír Dufek CTK rekl, že zemedelci dali jasný signál již letos v kvetnu pri demonstraci na pražském Staromestském námestí. "Každý, kdo je zahnán do kouta, se brání, takže všichni v tomto státe musejí pocítat s tím, že se bránit budeme a bude to velice razantní. Jde totiž o to zajistit lidem na vesnici životní standart, a proto je treba zabránit postupujícímu propadu zemedelské výroby," konstatoval Dufek.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 2. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 11:45