Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor navrhl uvolnit prostředky na tzv.zelenou naftu

7. 10. 1998 | ČTK

Zemedelský výbor navrhl uvolnit prostredky na tzv.zelenou naftu

PRAHA 7.ríjna (CTK) - Poslanci zemedelského výboru snemovny dnes znovu otevreli dlouho diskutovanou kontroverzní otázku tzv. zelené nafty. V rámci širší vládní majetkové predlohy o uvolnení financních prostredku na odstranení následku letošních povodní doporucili totiž snemovne, aby 400 miliónu korun z výnosu Pozemkového fondu mohla vláda v záveru letošního roku použít na cástecnou kompenzaci nepríznivých ekonomických vlivu v zemedelství. Peníze by mely letos smerovat pouze na tzv.zelenou naftu.

"Techto 400 miliónu z výnosu Pozemkového fondu by melo být použito na dotaci odberu takzvané zelené nafty pro zemedelce podle jasných stanovených kritérií. Kritéria vláda vydá svým narízením," uvedl predkladatel doplnujícího návrhu poslanec Václav Grüner (CSSD). "Šlo by predevším o peníze na spotrebu nafty limitované podle výsledku rostlinné výroby a na každých tisíc litru realizovaného mléka," doplnil Grüner.

Spory o zelenou naftu, tedy vratku dane z nafty používané zemedelci, byly ústredním tématem stranických polemik v zárí a ríjnu lonského roku.

Návrh privítal prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek, jenž se jednání výboru úcastnil. "Myslím, že se o tom melo rozhodnout už dávno, protože situace je tak špatná, že každá koruna je pro zemedelce rozhodující," rekl Hlavácek.

Zároven odmítl stanovisko poslance Stanislava Nemce (ODS), který navrhl smerovat dotaci adresne do oblastí, kde jsou nejvetší problémy. "Zelená nafta je jedna jediná spravedlivá dotace do zemedelství, která nepodléhá žádným subjektivním tlakum," upozornil Hlavácek. Dodal, že snížená spotrební dan této komodity je pro zemedelce ve státech Evropské unie naprosto obvyklá.

Michal Burian mha


Zdroj: ČTK, 7. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:51