Agris.cz - agrární portál

Schwarzenberg: Čeští rolníci se nemusí EU bát, úvěry ale nezbytn

7. 10. 1998 | ČTK

Schwarzenberg: Ceští rolníci se nemusí EU bát, úvery ale nezbytné

VÍDEN 7.ríjna (zpravodaj CTK) - "Ceští rolníci nemusí mít žádné obavy z Evropské unie; verím v jejich schopnost rychle se naucit skutecne hospodarit. Co však nezbytne potrebují, je prístup k rozumným úverum za obdobných podmínek, jaké ve svých bankách dostávají evropští zemedelci." Prohlásil to dnes pro CTK ve Vídni Karel Schwarzenberg na okraj tiskové konference, kterou na téma Rozšírení EU v zemedelství a lesnictví porádal pro rakouský tisk.

"Že se rychle ucíme, to vidíte nejlépe na jihomoravském vinarství, kde se kvalita vína za posledních osm let zlepšila prímo neuveritelne," uvedl Schwarzenberg. "Ve srovnání s patoky, které prevládaly pred deseti lety jako 'jihomoravské víno' napríklad v pražských vinárnách, je dnešní produkce už neco úplne jiného," dodal.

Podle jeho slov Moravané vyrazili po otevrení hranice k rakouským sousedum do vinarských oblastí kolem Poysdorfu nebo Retzu, podívali se, co a jak delají, a prizpusobili se. "Proto jsem presvedcen, že ceský zemedelec je schopen velice rychle se naucit, co je dneska nutné. Ale bez penez to nejde!" zduraznil. Odmítl v této souvislosti oznacení "farmár", které se do ceštiny zbytecne prebírá z anglictiny, a vyslovil se pro staré dobré názvy "zemedelec" nebo "sedlák".

Získat úver pro zemedelské podnikání je v CR stále ješte nevídane obtížné a vesmes to vede k neúmernému zadlužení rolnického hospodárství. Vyjádril však presvedcení, že "i když to bude ješte nekolik let trvat", podmínky na ceském financním trhu se postupne s evropským vyrovnají.

Schwarzenberg v souvislosti s rozšírením EU odmítl casté obavy obyvatel ceského pohranicí z vykupování zemedelské pudy západními, predevším nemeckými rolníky, jako neoduvodnené. "Puda v pohranicí je vesmes chudá, a pokud bych chtel jako evropský rolník podnikat v CR, zajímal bych se rozhodne spíše o Polabí než o Šumavu ci Krušnohorí," rekl.

"Všechno je ale treba brát s mírou. Podle mého názoru se nemusíme obávat, když nekolik procent pudy u nás budou obdelávat zahranicní zemedelci. Naši rolníci se od nich rychle naucí nejnovejší postupy a metody," rekl. Naproti tomu príliv nesmí být zase tak silný, aby byl kontraproduktivní a vyvolal v Ceších neduveru a obavy z "výprodeje" pudy. Tento proces musí být postupný, dodal.

Na otázku CTK, zda tedy považuje za úcelné, aby si CR pri vstupu vyjednala odklad možnosti nákupu zemedelské pudy cizinci, Schwarzenberg odpovedel, že "bez toho to asi nepujde". "Musíme si však uvedomit, že to není to hlavní. Hlavní naopak bude dosáhnout toho, aby ceský rolník mel na to kupovat pudu stejne jako jeho západní kolega," rekl.

V prohlášení pro rakouský tisk pak Karel Schwarzenberg rozhánel obavy rakouských zemedelcu z prijetí CR, Madarska a Polska do EU. Relativní levnost ceské pracovní síly a tedy i produkce oznacil za nepodstatnou a poukázal na vetší produktivitu práce rakouských rolníku, danou neprerušenými tradicemi a tedy i zkušenostmi v soukromém hospodarení, lepším ci možná jen primerenejším technickým vybavením a výrazne snadnejším prístupem k úverum.

Vztahy radových Cechu a Rakušanu oznacil za zretelne dobré, resentimenty z dob monarchie jsou již zrejme pryc. Zasloužila se o to rakouská politika k východním sousedum behem uplynulých 50 let, zejména pak postoj kolem roku 1968. Dnes mají Ceši Rakušany podstatne radeji než Nemce. Presto došlo za posledních nekolik let ke zmene k horšímu z rakouské strany.

"Ceši si pri cestách do Rakouska napríklad stežují na prístup rakouských pohranicníku, a není to jen v dusledku tzv.schengenských opatrení. Policista napríklad pri kontrole vyštekne pouze 'pas!' a pak ho mlcky podá zpátky, aniž by dodal slovícka 'prosím' nebo 'dekuji', jak by se slušelo," upozornil Karel Schwarzenberg prekvapene mlcící rakouské novináre.

Ivan Klindera zm hej


Zdroj: ČTK, 7. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:54