Agris.cz - agrární portál

Hlaváček: Vláda by měla zastavit dovoz levného vína.

8. 10. 1998 | ČTK

Hlavácek: Vláda by mela zastavit dovoz levného vína.

PRAHA 8.ríjna (CTK) - Vláda by mela prijmout opatrení, které zastaví dovoz levného konzumního vína v papírových krabicích Tetra Pack. CTK to dnes rekl prezident Agrární komory Ceské republiky (AK) Václav Hlavácek. Podle jeho slov se toto víno dováží za prokazatelne dumpingové ceny.

"Cena 4,50 koruny za jeden litr takového vína proste nemuže pokrýt jeho výrobu, obal a dopravu dohromady," dodal.

Jak však uvedl, AK není v žádném prípade proti dovozu vína, které pokrývá tuzemskou spotrebu, protože tuzemská produkce vína stací tuto spotrebu krýt pouze asi z 50 procent.

Hlavácek by však privítal podobné opatrení, které platilo v ceských zemích za panování Karla IV, tedy zákaz dovozu vína, hroznu ci vinného moštu, a to vždy v období od 1.srpna do konce roku. To by podle jeho slov umožnilo nejprve zhodnotit produkci tuzemských pestitelu a zpracovatelu vína a teprve potom dovézt jeho další potrebné množství.

Podle informací CTK dovezli za prvních sedm mesícu importéri do CR témer osm miliónu litru vína v nádobách do dvou litru s prumernou fakturacní cenou 5,30 Kc/l. V cervenci byla na základe celních statistik tato cena pouze 4,84 Kc/l. Dovozy, které v nejhorším prípade mohou dosáhnout až 15 miliónu litru, což je zhruba deset až 15 procent ceského trhu s touto komoditou, negativne ovlivnují domácí výrobce vína a vzbuzují podezrení podvodne deklarované ceny.

Jak na dotaz CTK uvedla tisková mluvcí ministerstva zemedelství Marcela Dvoráková, z podnetu MZe se dovozem laciných vín zabývá odbor Generálního reditelství cel pro rozkrývání podloudnictví.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 8. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:15