Agris.cz - agrární portál

Fencl: ČR musí získat lepší pozici v obchodu s Evropskou unií

8. 10. 1998 | ČTK

Fencl: CR musí získat lepší pozici v obchodu s Evropskou unií

KUTNÁ HORA 8.ríjna (CTK) - Ceská republika musí podle ministra zemedelství Jana Fencla otevrít jednání s Evropskou unií a Svetovou organizací obchodu (WTO) a sjednat si lepší pozici, než jakou jí prisuzují soucasné dohody. Ministr tak reagoval na výtky o absenci opatrení zabranujících dovozu levných potravin za zahranicí, kterými ho dnes zahrnuli ovocnári v Kutné Hore.

"Rozhodnutí, které je dnes sklonováno ve všech pádech jako naprostá negace, bylo v dané chvíli pozitivní a pomohlo producentum a skladovatelum jablek," podotkl Fencl k tzv. jablecné válce, kterou Ceská republika na jare svedla s EU.

Ministr nevyloucil, že by se podobná situace mohla opakovat. Od zacátku roku do 19.zárí bylo do CR dovezeno 36.252 tun jablek, z toho od 1.cervence, kdy zacíná hospodárský rok, to cinilo 7563 tun. CR pritom vyvezla pouze 8925 tun, z nichž 80 tun bylo konzumních a zbytek prumyslových.

Pestitelé Fencla upozornili také na nedostatecnou podporu státu ovocnárum, která hrozí vyústit v zánik mnoha sadu. Ministr argumentoval, že letos poprvé byla vyplacena plná sazba dotace na obnovu sadu, která cinila 80 tisíc korun na hektar a která prišla celkem na 20,6 miliónu korun. Dotace se poskytuje od roku 1995 a do lonského roku na ní bylo vyplaceno celkem 88 miliónu korun, které pomohly obnovit 1846 hektaru sadu.

Jaroslava Tumová ter mha


Zdroj: ČTK, 8. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:35