Agris.cz - agrární portál

Minipivovar u Plzně se nebojí konkurovat Prazdroji

9. 10. 1998 | ČTK

Minipivovar u Plzne se nebojí konkurovat Prazdroji

PLZEN 9.ríjna (CTK) - Minipivovar Modrá hvezda v Dobranech na Plzensku s rocním výstavem pouhých 1400 hektolitru piva v jednosmenném provozu se odvažuje konkurovat nedalekému gigantu Plzenskému Prazdroji, jehož výstav se pohybuje okolo peti miliónu hektolitru. Svetlé a tmavé kvasnicové pivo varené pred zraky hostu je práve na soucasném pivním trhu produkt, který se nemusí bát konkurence ze strany obru typu Prazdroje, uvedl pro CTK spolumajitel firmy Ladislav Spálenka.

Soucástí minipivovaru je prímo ve výcepu varna s kapacitou jedné várky 5,5 hektolitru. Vybavení doplnuje jeden kvasný tank na 11 hektolitru a dva ležácké tanky každý na 11 hektolitru v místnosti za restaurací. Náklady na technologii cinily šest miliónu korun. Majitelé plánují cílovou kapacitu deset tanku, tzn. 110 hektolitru. V celé budove, jež v soucasné dobe dominuje dobranskému námestí, je krome restaurace s minipivovarem i vinárna, kanceláre firmy a pred dokoncením ubytovací kapacita pro 60 osob.

Ve výcepu se cepuje svetlá kvasnicová desítka, pullitr za deset korun a chýnská tmavá dvanáctka za 15 korun z vlastní produkce. Sortiment dopnuje nekolik dalších pivních znacek. O kvalitu piva pecuje sládek, který je jedním ze spolecníku. Restaurace-pivovar Modrá hvezda je v soucasné dobe jediným minipivovarem na západ od Prahy.

Tradice pivovarnictví v Dobranech sahá až do roku 1378 udelením práva várecného proboštem Udalrichem. U príležitosti 620 let od pocátku dobranského pivovarnictví spolecnost KKS s.r.o minipivovar otevrela letos v cervnu.

Podle údaju Ceského svazu pivovaru a sladoven existuje v soucasné dobe v celé CR 23 cinných minipivovaru, z nichž dva se uvádí do provozu a tri minipivovary jsou již mimo provoz.

Pavel Kovárík ple


Zdroj: ČTK, 9. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 07:08