Agris.cz - agrární portál

Pernod trvá na prodeji Oranginy firmě Coca-Cola

12. 10. 1998 | ČTK

Pernod trvá na prodeji Oranginy firme Coca-Cola

PARÍŽ 12.ríjna (CTK) - Navzdory prvnímu neúspechu chce francouzská nápojová skupina Pernod i podruhé prodat populárního výrobce limonády Orangina americké skupine Coca-Cola. I když smlouvu v hodnote peti miliard franku obe spolecnosti podepsaly již vloni v prosinci, letos v zárí se francouzský antimonopolní úrad postavil proti prodeji. Dnes o tom píše The Wall Street Journal Europe.

Francouzský výrobce se cítí "morálne povinen" do konce roku Oranginu Coca-Cole prodat. Když pres úrady neprojde ani druhá nabídka americké spolecnosti, pak se Pernod poohlédne po jiném kupci. Vedení Pernodu má podle deníku ctyri až pet dalších zájemcu, ale nyní jedná exkluzívne pouze s firmou Coca-Cola, vyplývá z projevu reditele francouzské skupiny Patricka Ricarda.

Mimoto se Pernod, který loni získal kontrolu nad Karlovarskou Becherovkou, obává, že letos vykáže pokles zisku o tri procenta, dodal Ricard.

Proti dohode z lonského roku se ostre postavila americká PepsiCo, která obvinila svého nejvetšího rivala ze snahy o monopolizaci francouzského trhu a vytlacení limonád Pepsi ze zeme. Orangina, která pokrývá 47 procent francouzského trhu limonád, totiž distribuuje produkty Pepsi ve francouzských hotelech, restauracích a kavárnách. Pepsi by mohla být jedním z dalších zájemcu o Oranginu, podotkl list.

Katerina Koubová bm


Zdroj: ČTK, 12. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:45