Agris.cz - agrární portál

Ostravané a Slezané jedí hodně hovězího, telecího a ryb

22. 6. 1997 | ČTK

Ostravané a Slezané jedí hodne hovezího, telecího a ryb

OSTRAVA 22.cervna (CTK) - Dvojnásobne více hovezího a telecího masa spotrebují denne obyvatelé Ostravy a Slezska ve srovnání s celostátním prumerem. U ryb a rybích výrobku je jejich spotreba dokonce ctyrikrát až petkrát vyšší než v celé CR. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu v Ostrave a peti okresech Slezska, který tento týden vyhodnotili krajští hygienici.

Pres pozitivní ukazatele by mela být strava pestrejší a s menším podílem tuku, tedy ješte více ryb, ovoce a zeleniny a méne uzenin, které v jídelnícku Slezanu tvorí témer tretinu denního množství spotrebovaného masa.

Na ctyriadvacetihodinový jídelnícek bylo dotazováno 1540 domácností z Ostravy a okresu Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Bruntál a Nový Jicín. Krajská hygienická stanice v Ostrave pri vyhodnocení výzkumu spolupracovala s ministerstvy životního prostredí a zemedelství a americkou agenturou pro ochranu životního prostredí.

Tazatelé zaznamenali ve Slezsku velkou spotrebu hub, pomerne mnoho lidí - 12,9 procenta - však nejí vubec ryby. Z ovoce a zeleniny jedí Ostravané a Slezané nejvíce jádrové ovoce (pres 40 procent), banány (16,3 procenta), citrusové plody (17,6 procenta) a plodovou zeleninu (okurky, rajcata - 13,1 procenta). Brambory se podílejí na spotrebe zeleniny témer jednou polovinou (46,10 procenta).

Petr Kudela kar


Zdroj: ČTK, 22. 6. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 17:08