Agris.cz - agrární portál

V ČR se ročně vyloví zhruba 18.500 tun sladkovodních ryb

21. 10. 1997 | ČTK

V CR se rocne vyloví zhruba 18.500 tun sladkovodních ryb

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU 21.ríjna (CTK) - Výlov sladkovodních tržních ryb predstavuje v CR v posledních letech 18.000 až 18.500 tun, z nichž 15.000 tun pripadá na cleny Rybárského sdružení a asi 3500 tun na ostatní specializované chovatele ryb. Výlov ze zbývajících rybníku s prevážne extenzivní produkcí se rocne odhaduje na 600 tun a úlovky na udici ciní 4000 tun.

Na dnešním Dni ceského produkcního rybárství uvedl reditel Rybárského sdružení Jirí Filistein, že loni dosáhl výlov 18.200 tun ryb. Podle jarních odchytu a dosavadních výsledku práve probíhajících podzimních výlovu bude letošní produkce tržních ryb vzhledem ke klimatickým podmínkám zhruba na stejné úrovni.

Reditel Rybárského sdružení, které je dobrovolnou úcelovou organizací predních chovatelu a zpracovatelu ryb, míní, že ceské produkcní rybárství má dobré perspektivy. Predpokladem jsou však progresivní rozvoj na základe efektivního zabezpecování výroby ryb, rust objemu zpracování ryb, úcelná propagace konzumace sladkovodních ryb a stabilizovaný odbyt ryb.

S ohledem na rostoucí poptávku po chlazených, zmrazených, uzených i jinak upravených sladkovodních rybách se stále více rozvíjí zpracování ryb. Loni byla zpracována již témer jedna osmina z celorocního výlovu ryb. Podle reditele Rybníkárství Hluboká Jaromíra Brodiny se nyní pripravuje výstavba dvou velkokapacitních zpracoven ryb, odpovídajících predpisum EU.

Podle názoru odborníku, kterí se Dne ceského produkcního rybárství zúcastnili, jim nejvetší starost delá neodpovídající legislativní prostredí. "Chybí zákon o vodách, o nemž se diskutuje již šest let, postrádáme rovnež zásady zákona o rybárství. Snažíme se také, aby zákon o šlechtení hospodárských zvírat zahrnoval i kategorii ryb," vysvetlil Filistein. Dodal, že obrovské ztráty rybárum zpusobují kormoráni, volavky, vydry a v neposlední rade lidé.

O cenách na letošním vánocním trhu zástupci rybárských podniku príliš nehovorí. Pripouštejí sice, že budou vyšší než loni, ale zároven zduraznují, že ceský kapr se živí prirozenou potravou a je proto ekologickou potravinou. "Z historie je známé, že trebonský kapr byl dražší než pstruh," poznamenal napríklad reditel Rybárství Trebon Jan Huda.

Zvyšující se náklady však zatím ceským rybárum, kterí hospodarí asi na 50.000 hektarech rybníku, odpovídající merou kompenzují zejména ceny dosahované na zahranicních trzích, kde zájem o ceské ryby neustále roste. Nejvetší spolecnosti v oboru tak rocne vyvážejí až 70 procent své produkce.

Jakub Sekyra ple


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:39