Agris.cz - agrární portál

Pivní válka nutí Hlučínský starý pivovar držet nízké ceny

18. 10. 1998 | ČTK

Pivní válka nutí Hlucínský starý pivovar držet nízké ceny

HLUCÍN (okres Opava) 18.ríjna (CTK) - Cenová válka velkých pivovaru nutí nezdražovat také Hlucínský starý pivovar (HSP) v Hlucíne na Opavsku. Pivovar, který se rocním výstavem do peti tisíc hektolitru radí ke skupine malých pivovaru, už zhruba rok prodává restauracím pullitr dvanáctistupnového piva Slezský korbel za nezmenenou cenu 6,40 koruny.

"Velké pivovary nabízejí zákazníkum spoustu zarízení, od výcepních pultu až po ubrusy, a tím si je zavázují k odberu," rekl dnes pro CTK majitel Leonard Placek. Místní pivo by - kvuli zajištení rentability - pritom melo být nejméne o korunu dražší.

Hlucínskému pivovaru, který je trikrát vetší než proslulý pražský pivovar U Fleku, se platební potíže zatím vyhýbají a dokonce hospodarí s malým ziskem. Podle Placka ovšem firma prežívá díky tomu, že buduje sít vlastních ci nájemních restaurací. "Je to jediná cesta, jak se na trhu udržet," vysvetlil.

Placek verí, že cena ceského piva se casem dostane na evropskou úroven. Slad i chmel privátní firma už nyní nakupuje za nemecké ceny, rovnež kubík vody a elektrina jsou už podle nej stejne drahé, jako u západních sousedu.

"Doufám, že se dožiji toho, až bude spolecný trh s Evropskou unií a cena piva bude ekonomická," rekl Placek. Nynejší nízké ceny velkých pivovaru pusobí podle nej pro zákazníka velmi výhodne, ale to je jen predstíraná snaha, kterou giganty sledují cíle zlikvidovat menší pivovary.

Kontakt: Hlucínský starý pivovar, Pode zdí 148, 748 01 Hlucín, tel. a fax: 069/9742165.

Elena Mazurová jw


Zdroj: ČTK, 18. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 08:31