Agris.cz - agrární portál

Heineken ovládl polský trh s pivem s požehnáním úřadů

20. 10. 1998 | ČTK

Heineken ovládl polský trh s pivem s požehnáním úradu

LONDÝN 20.ríjna (CTK) - Nizozemská skupina Heineken získala dominantní pozici na polském trhu s pivem. Polské protimonopolní úrady v pondelí schválily sloucení pivovaru Zywiec, polské pobocky Heinekenu, s Elbrewery, pivovarem v rukou australských investoru, píší dnes britské Financial Times (FT).

Toto rozhodnutí je príznivým signálem pro zahranicní investory o tom, že mohou získat souhlas úradu pro hospodárskou soutež navzdory dominantnímu postavení na trhu, dodává deník.

Heineken získá zmínenou fúzí na polském pivním trhu již 40procentní podíl a prebehne spolecnost SAB, jejíž dva polské pivovary kontrolují 20 procent trhu.

O sloucení informovaly spolecnosti v cervnu, kdy Heineken koupil 9,6 procenta akcií v Brewpole, holdingu patrícímu australské Elbrewery. Na výrok protimonopolních orgánu se cekalo tak dlouho kvuli zesílenému lobbování konkurencních pivovaru, vysvetlují FT.

Svuj souhlas však úrady podminují zastavení produkce v urcitých segmentech trhu, zpr í stupnením distribucní síte konkurenci a nakupováním místních surovin k výrobe piva. Heineken nyní zvyšuje svuj podíl v Brewpole na 30 procent.

Jednání o slucování a následné cekání na ortel antimonopolních úradu držely ceny akcií pivovaru Zywiec na vysokých úrovních navzdory propadu všech akciových kursu v Polsku i ve svete.

kk bm


Zdroj: ČTK, 20. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:00