Agris.cz - agrární portál

Jihomoravští zemědělci chystají shromáždění u přechodu Hatě

21. 10. 1998 | ČTK

Jihomoravští zemedelci chystají shromáždení u prechodu Hate

BRNO 21.ríjna (CTK) - Shromáždení u hranicního prechodu Hate na Znojemsku k podpore jednání vlády a krizového štábu Agrární komory CR chystají jihomoravští zemedelci. Jsou presvedceni, že kabinet bude postupovat rychle a uvážlive. "Termín a jiné bližší podrobnosti shromáždení budou vcas oznámeny," rekl CTK reditel okresní AK v Breclavi Jirí Balga.

Z jednání jihomoravských reditelu AK v úterý vecer podle nej vyplynula nadále vážná situace v zemedelské prvovýrobe. "Všichni chápou a podporují snahu premiéra Miloše Zemana po dalším kole jednání," zduraznil Balga. Soucasne však preferují další akce, kterých se chtejí aktivne zúcastnit, dodal.

I pres celní bariéru na dovoz madarské potravinárské pšenice kritizují zemedelci to, že obilí do CR proudí formou finálního výrobku (mouky) i pres jiné státy nebo s jiným uvedením puvodu. V ruzných podobách se pak do CR údajne importují velká množství masa, cukru a vína.

Zpracovatelé masa témer ve všech prípadech zastavili platby domácím výrobcum a prednostne platí za maso dovozové, uvádí se v prohlášení AK. Navíc se v Nemecku pripravuje uvolnení státních hmotných rezerv a prvovýroba se obává predpokládaného vývozu na ceský trh. Chybející peníze na dotace exportu másla pritom dále srážejí tuzemské farmárské ceny mléka.

Šéf okresní AK v Breclavi je presvedcen, že zemedelci nyní bojují za spotrebitele ve mestech. Podle jeho názoru by došlo po zhroucení ceského agrárního trhu k více než dvojnásobnému rustu cen potravin. "V zemi je dostatek ceských potravin od ceských zemedelcu," uzavrel Balga.

Jirí Macík nol


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 03:54