Agris.cz - agrární portál

Roudnická firma Procházka očekává před Vánoci zlevnění vepřového

21. 10. 1998 | ČTK

Roudnická firma Procházka ocekává pred Vánoci zlevnení veprového

ÚSTÍ NAD LABEM 21.ríjna (CTK) - Veprové maso a z neho vyrobené masné výrobky by podle generálního reditele roudnické firmy Procházka Jirího Puršla v dobe predvánocní zvýšené poptávky nejenže nemelo podražit, ale melo by být dokonce levnejší. Puršl dnes CTK rekl, že lze ocekávat v poslední dobe nevídaný pretlak nabídky vepru.

Trhy na východ od Ceské republiky jsou vesmes kvuli rizikum s platbami za zboží prakticky zablokovány. Západoevropští dodavatelé, kterí tam predtím vyváželi, se nyní musí vyporádat asi s 15 procentní nadprodukcí.

Ceská republika s platícími odberateli je pro ne dobrým trhem, kam mohou napríklad veprové pulky dodávat za ceny o 15 až 20 procent nižší než domácí producenti.

Puršl rekl, že domácí výrobci budou muset bud zmrazit cást zboží nebo snížit ceny na úroven zahranicní konkurence jenom proto, aby prežili. "To, že by u nás patnáct nebo dvacet procent producentu muselo skoncit se svou cinností, Evropskou unii nepresvedcí, aby zmenila svou agrární politiku", uvedl Puršl.

Samotná firma Procházka o nákupu levnejšího veprového neuvažovala, protože asi 80 procent dodávek má dlouhodobe zajišteno smluvne. V techto dnech naopak dodavatelum potvrdila, že od nich maso podle smluv odebere, ovšem za tržní ceny tak, jak se budou vyvíjet.

Kontaktní adresa: Procházka, spol. s r.o., Chelcického 627, 413 01 Roudnice nad Labem, tel.:0411/856132.

Marie Zahrádková nol


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:18