Agris.cz - agrární portál

Dufek: Vláda ČSSD mohla udělat za uplynulých 100 dní víc

26. 10. 1998 | ČTK

Dufek: Vláda CSSD mohla udelat za uplynulých 100 dní víc

PRAHA 26.ríjna (CTK) - Vláda CSSD mohla udelat za uplynulých 100 dní víc než dosud, a to jak v oblasti legislativní, tak i v mezinárodních vztazích. CTK to rekl predseda Odborového svazu pracovníku zemedelství a výživy Bohumír Dufek.

Podle jeho slov vláda mohla vést daleko intenzivnejší a vcasnejší jednání o agrárním obchodu s Madarskem a Slovenskem, protože signály o zemedelské nadvýrobe v Evrope již nejakou dobu existují. Podle Dufka se soucasný ministr zemedelství Jan Fencl v soucasné situaci snažil sice udelat maximum, nicméne ne vždy jej vláda vyslyšela.

Predseda Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu Jaroslav Brom považuje za pozitivní, že tato vláda zajistila ochranu podnikatelu, kterí zprivatizovali státní majetek, ve vztahu k vydávání pozemku, které mají pronajaty, na náhradní restituce. Pozemkový fond tak na tyto úcely muže vydat pouze deset procent pozemku, které tento podnikatel pronajímá.

Negativní je podle jeho slov zatím nedostatecné zamezení dovozu subvencovaných agrárních produktu na tuzemský trh. Brom nicméne pripustil, že za tento problém jsou spíše odpovedné vlády predchozí.

Podle zastupujícího predsedy Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslava Jirovského je z pohledu zemedelce složité hodnotit 100 dní vlády, protože cyklus zemedelské výroby je dlouhodobý.

Kladná je podle nej však skutecnost, že se vláda poprvé prihlásila k nutnosti zastavit snižování rozmeru ceského zemedelství a má snahu priblížit konkurenceschopnost tuzemských zemedelcu k zemedelcum EU. Jak rekl, vláde se podarily první kroky k zastavení prílivu dotovaných potravin ze zahranicí na ceský trh. Jirovský také ocenil snahu vlády zvýšit dotace do zemedelství, která byla vyjádrena v návrhu státního rozpoctu na príští rok.

Jako negativní stav oznacil Jirovský soucasný hluboký propad cen zemedelské produkce u masa a cukru, stejne tak jako problémy s odbytem obilí, mléka a dalších agrárních komodit.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 26. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 23:50