Agris.cz - agrární portál

R.Cools: Obchod s bramborami je v EU velmi liberální

30. 10. 1998 | ČTK

HAVLÍCKUV BROD 30.ríjna (CTK) - Obchod s bramborami je podle generálního sekretáre evropské asociace Europatat Romana Coolse v Evrope velmi liberální. Na rozdíl od jiných komodit pro nej neexistují žádná tržní pravidla. "Zkušenosti z jiných sektoru nás ucí, že taková opatrení jsou drahá a nevedou k rozvoji trhu, proto se proti nim bráníme," uvedl dnes na setkání ceských pestitelu a zpracovatelu brambor v Havlíckove Brode.

Evropský trh s bramborami se reguluje sám, dodal. Množství výroby podle nej urcují sami pestitelé, v žádné zemi EU neexistují dotace pro brambory. Dobrou spolupráci mají tamní pestitelé se zpracovateli, kterí na základe požadavku trhu avizují farmárum potrebné množství daných odrud pro zpracovatelské úcely.

Europatat prosazuje volný obchod mezi všemi clenskými státy. Smernice z roku 1997 pak urcuje jeho fytokaranténní podmínky. Pokud se v nekterých zemích objeví choroby, musí být okamžite prijata nutná opatrení.

Vedle státu EU mohou brambory do EU importovat i neclenské zeme na základe specifické smernice. K takovým zemím patrí treba Madarsko. Cools uvedl, že asociace již nekolikrát požadovala po Evropské komisi, aby se urychlil postup umožnující dovoz i pro brambory z CR. Z hospodárského hlediska nejsou zásadní prekážky, podtrhl. Problém leží na fytosanitární úrovni, konkrétne ve výskytu kroužkovitosti brambor v CR.

Komise podle nej už v cervenci 1997 poslala oficiální dopis ceským úradum s podmínkami možného rešení, na který však dodnes nedošla odpoved. Cools upozornil, že existuje možnost, aby se brambory do EU z CR dovážely ze stanovených neinfikovaných oblastí, což platí treba pro Egypt, kde se vyskytuje hnedá hniloba.

Europatat je evropské spolecenství pestitelu, obchodníku a zpracovatelu brambor. Založen byl v roce 1952 a stanovil první podmínky pro evropský trh s bramborami. Každá zeme je zastoupena národní organizací. Vedle clenských zemí jsou zde i Kypr, Norsko a od roku 1997 CR v Europatatu zastupuje Ústrední bramborárský svaz CR.

Jaroslava Mikešová dp


Zdroj: ČTK, 30. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 01:18