Agris.cz - agrární portál

Hlaváček: ČR musí přejít do ofenzívy proti opatřením EU

30. 10. 1998 | ČTK

Hlavácek: CR musí prejít do ofenzívy proti opatrením EU

HAVLÍCKUV BROD 30.ríjna (CTK) - Nadstandardní zvýšení vývozních dotací pro vybrané zemedelské komodity ze strany EU do tretích zemí podle prezidenta Agrární komory CR Václava Hlavácka vážne ohrožuje samotnou existenci tuzemských prvovýrobcu a potravináru. Vláda by proto mela zvážit zaslání nóty Bruselu. Nevládní organizace spolu s vládou musejí podle nej prejít do ofenzívy proti porušování dohod ze strany EU.

"Je cas na to, abychom vyslali signál do EU, že další zvýšení exportních dotací pro mlécné výrobky, veprové maso a další komodity je nad rámec dohod, které se uzavrely, a mají být obema stranami dodržovány," podtrhl ve svém vystoupení na dnešním setkání zemedelcu v Havlíckove Brode.

Za nerovných podmínek podle nej ztrácí ceští prvovýrobci cím dál vetší podíl na vlastním trhu. Problémy se podle nej kumulují již osm let a nyní se násobí potížemi na ruském trhu i uvnitr EU.

Rok 1998 bude vlivem poklesu hrubé zemedelské produkce v CR jedním z nejhorších v historii a prohloubí krizi zemedelství, míní. Problémy vznikly podepsáním nevýhodných dohod v letech 1991-93, kdy si Ceská republika jako jediná z východoevropských zemí nezabezpecila solidní podmínky pro podnikání v oblasti zemedelství a potravinárství, zduraznil.

Pripomnel, že zástupci zemedelcu na jednání s premiérem Milošem Zemanem proto uplatnili nekolik krátkodobých požadavku i systémových rešení. Jedná se o okamžité zavedení minimálních regulovaných cen u deseti až 12 vybraných komodit, zavedení dodatkových cel, dovozní prirážky i licencí na uplatnení netarifní ochrany trhu. Hlavácek si je pritom vedom, že všechna opatrení nejsou v naprostém souladu s dohodami s EU, ale v souladu podle nej není ani soucasné chování EU.

V oblasti legislativy je nutné, aby zákon o subvencovaných dovozech byl v paragrafovaném znení predložen do Poslanecké snemovny nejpozdeji do konce roku, a nabyl platnosti pocátkem príštího. K ohrožení tuzemských producentu ze strany EU dochází predevším v komodite veprové maso a mlécných výrobku, kdy dotace zemí EU pro vývoz do tretích zemí, kterou je i CR, jsou pro ceské potravinárství naprosto likvidní. Veprové maso za 12 až 14 Kc za kilogram živé váhy umožnuje obchodníkum dovézt s profitem 22 až 24 Kc. "To neodpovídá znením asociacních dohod," podtrhl.

"Nechci docílit neprodyšnosti hranic, ale zemedelci musí být postaveni na roven podmínek zemí EU," uzavrel.

Jaroslava Mikešová bm


Zdroj: ČTK, 30. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 19:43