Agris.cz - agrární portál

Ceny jatečných prasat se za poslední měsíc propadly o čtvrtinu

30. 10. 1998 | ČTK

Ceny jatecných prasat se za poslední mesíc propadly o ctvrtinu

VELKÉ NEMCICE (okres Breclav) 30.ríjna (CTK) - Ctvrtinový propad cen živých prasat první jakostní trídy na 28 až 30 Kc za kilogram za poslední mesíc konstatují tuzemští producenti. Pred rokem byla cena v tomto období na úrovni 42 Kc/kg. "Trh s veprovým masem se levnými dovozy z Evropské unie zhroutil," rekl dnes CTK reditel Jave a.s. Velké Nemcice Josef Hrouzek.

V mesících ríjnu až prosinci byly podle nej vždy nejvetší tržby za maso, což letos pro prvovýrobu koncí "katastrofální a totální" ztrátou. Vzhledem k naplnené kapacite jatek, skladu i mrazíren importem nevidí Hrouzek zlepšení situace minimálne do konce prvního ctvrtletí príštího roku.

Za stávající ceny veprové maso údajne nikde nevyrobí. Prodej jednoho kilogramu veprového v živém za 28 Kc pak muže zvládnout slušne zavedená domácí firma pouze nekolik mesícu. "Pul roku je ale dlouho," dodal Hrouzek.

Akciová spolecnost Jave vyrobí rocne prumerne 3300 tun veprového masa. Za stejné období nakoupí od partnerských firem k výkrmu kolem 30.000 selat. Podnik s 35 zamestnanci dosud vykázal vždy ziskové hospodarení.

Jirí Macík do


Zdroj: ČTK, 30. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 03:30