Agris.cz - agrární portál

Dovoz vepřového masa může přivést české výrobce ke krachu

30. 10. 1998 | ČTK

Dovoz veprového masa muže privést ceské výrobce ke krachu

PLZEN 30.ríjna (CTK) - Pokud se v blízké dobe nezmení soucasná situace na trhu veprového masa zpusobená lacinými dotovanými dovozy prasat ze státu EU, zpusobí to krach ceských zemedelských podniku, které jsou jednostranne zamerené na výkrm prasat. Pro CTK to uvedl Jirí Tirman, reditel akciové spolecnosti Vysoká, jež s kapacitou 30.000 prasat ve výkrmu je nejvetším producentem veprového masa na Plzensku.

Podle Tirmana spolecnost v soucasné dobe prodelá pri prodeji 100 tun prasat milión korun. Ješte v zárí firma utržila za kilogram prasete v živé hmotnosti 36-38 korun, v soucasné dobe je cena nižší o deset korun. Pritom výrobní náklady na kilogram masa v živém se pohybují kolem 35 korun, upresnil Tirman.

Dotovaným cenám se podle jeho slov nedá konkurovat a pokud se situace v blízké dobe nezmení a stát proti laciným dovozum nezasáhne, spolecnosti to zpusobí vážné ekonomické problémy.

Za zemedelce jedná s ministerstvem a vládou Agrární komora. Její zástupci se s vládou dohodli o pozastavení protestu zemedelcu proti laciným dovozum na neurcito a zemedelci pritom nemají žádnou možnost se proti dotovaným dumpingovým cenám bránit, dodal Tirman.

Pavel Kovárík do


Zdroj: ČTK, 30. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:48