Agris.cz - agrární portál

Levné vepřové z EU ohrožuje existenci chovu prasat v ČR

30. 10. 1998 | ČTK

Levné veprové z EU ohrožuje existenci chovu prasat v CR

ZÁHORCÍ (okres Litomerice) 30.ríjna (CTK) - Existenci tuzemského chovu prasat vážne ohrožuje levné veprové maso ze zemí Evropské unie, které se po zhroucení ruského trhu zacalo doslova valit do Ceské republiky. Ludek Morava ze spolecnosti Integraz v Záhorcí na Litomericku, která mesícne dodává zpracovatelum 650 kusu prasat, dnes pro CTK uvedl, že odbytové ceny nyní už nepokryjí ani výrobní náklady.

Ješte zhruba pred 14 dny prodávali producenti ze Záhorcí prasata za 38 až 39 korun za kilogram živé váhy, ale behem jediného týdne cena klesla na 30 korun nebo dokonce níž. Výrobní cena se ale pohybuje kolem 33 korun za kilogram, takže výrobci byli vlastne "dotlaceni" k dumpingovým cenám. Navíc ceská jatka, která nyní ze zemí EU nakupují veprové za 25 korun za kilogram, už zemedelcum dávají na srozumenou, že i oni budou muset své ceny snížit na tuto úroven.

Ceští producenti se tomu nemohou nijak bránit, protože samotný export z EU ani konecné výrobky nejsou dotovány, takže všechno je v souladu s predpisy. Bohate subvencovány jsou ovšem vstupy zemedelcu v EU, at už jde o krmiva nebo bionaftu.

Morava rekl, že levné dovozy pricházejí práve v dobe, kdy dodávky pro predvánocní trh vždy producentum veprového masa vydelaly na "prežití" po zbývající, vetší cást roku. Vykrmená prasata není možné držet v žíru déle a zmrazení masa také není podle nej rešením, protože je nákladné a nedá se urcit, kdy se situace na trhu zlepší. "Jednání Agrární komory a ministerstva zemedelství jsou zdlouhavá a možná, že než dospejí k nejakému východisku, bude už pozde", uvedl Morava. Zemedelci by podle nej meli prikrocit k protestním akcím, aby na kritický stav upozornili a urychlili rešení.

Marie Zahrádková do


Zdroj: ČTK, 30. 10. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:02