Agris.cz - agrární portál

Stock Plzeň letos prodá 100 tisíc litrů Whisky Printer`s

3. 11. 1998 | ČTK

Stock Plzen letos prodá 100 tisíc litru Whisky Printer`s

PLZEN 3.listopadu (CTK) - Akciová spolecnost Stock Plzen zvýší v letošním roce prodej skotské Whisky Printer`s, jejíž výroba má ve spolecnosti témer dvacetiletou tradici, z lonských 85 tisíc litru na 100 tisíc litru. Pro CTK to uvedl reditel marketingu Richard Švéda.

Whisky vyrábená v Prádle u Nepomuku (okres Plzen-jih) je podle jeho slov srovnatelná se všemi druhy skotské whisky. Je skladována ve 270litrových dubových sudech uvnitr vypálených, kde zraje minimálne tri roky. Soucasná skladovací kapacita je 2500 sudu, což predstavuje 650 tisíc litru.

Technologie výroby skotské whisky se na rozdíl od irské vyznacuje nakurováním sladu, což jí dodá specifickou chut s príchutí koure. Slad se pred rozemletím, vykvašením a destilací suší studeným kourem z dubových pilin a rašeliny, kterou spolecnost dováží prímo ze Skotska. Konecný produktem po uplynutí doby zrání je tzv. blend whisky, což je smes nekolika šarží whisky destilovaných v jednom roce.

Stock Plzen s lonským prodejem 22,5 miliónu litru patrí k nejvetším domácím výrobcum lihovin. Nosným produktem spolecnosti je Fernet Stock, jehož lonský prodej presáhl 12 miliónu litru a jehož podíl na tržbách firmy ciní 60 procent. Lonský obrat spolecnosti bez spotrební dane presáhl miliardu korun a cistý zisk cinil 210 miliónu korun. Spolecnost obsadila na ceském trhu lihovin ctvrtinový podíl.

Pavel Kovárík do


Zdroj: ČTK, 3. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 00:59