Agris.cz - agrární portál

AK požaduje sankce pro dovozce subvencovaného cukru a obilí

4. 11. 1998 | ČTK

PRAHA 4.listopadu (CTK) - Agrární komora CR (AK) žádá ministerstvo zemedelství (MZe) a ministerstvo prumyslu a obchodu (MPO), aby firmám, které do CR dovážejí cukr a výrobky s prevažujícím podílem cukru a obilí za subvencované ceny, nevydávaly jakékoli dovozní a vývozní licence.

Tyto sankce by se mely týkat také firem, které by se zmínenými dovozci obchodovaly ci tech, v jejichž statutárních orgánech budou predstavitelé dovozcu. Uvádí se to mimo jiné v záverech z dnešního jednání komoditní rady AK pro cukr a cukrovku a v memorandu komoditní rady AK pro obiloviny v Olomouci, které má CTK k dispozici.

Podkladem pro sankcionování importéru cukru by mel být podle AK jejich seznam, k jehož vypracování komora vyzývá obe ministerstva. MZe, MPO a MF by mela také podle AK na základe zákona o cenách a zákona o podmínkách vydávání úredního povolení k vývozu a dovozu zboží a služeb vypracovat vyhlášku, která ochrání tuzemský trh pred subvencovanými dovozy.

AK také žádá MZe o možnost dotovat úroky na úvery za uskladnený cukr z prostredku PGRLF a o zavedení celní ochrany pred dovozy cukru ze Slovenska, ze zemí CEFTA a zemí EU. Za základ stabilizace považuje AK tuzemské plochy cukrovky na úrovni 80.000 ha s tím, že prebytek cukru bude z CR pravidelne vyvážen.

U obilí žádá AK ješte mimo jiné vydání vývozních licencí bez poplatku na dobu trí let tem organizacím, které odmítly dovozy za subvencované ceny. Zároven požaduje Správu státních hmotných rezerv o obmenu rezerv v objemu 200.000 tun pšenice s tím, že ji ze svých zásob uvolní jako krmnou a zásoby doplní z intervencních nákupu SFTR.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 4. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:39