Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Prazdroj vyhrál spor s Marks & Spencer o název piva

5. 11. 1998 | ČTK

Plzenský Prazdroj vyhrál spor s Marks & Spencer o název piva

PLZEN 5.listopadu (CTK) - Plzenský Prazdroj vyhrál odvolací rízení u Korunního soudu v Harow ve sporu s renomovanou britskou spolecností Marks & Spencer o používání názvu premium Original Pilsener Lager, což znamená v prekladu prémiový originální plzenský ležák. Firma prodávala pivo s tímto názvem, ac byl nápoj vyráben v nemeckém meste Hamburk. CTK o tom dnes informoval mluvcí pivovaru Jaroslav Pomp.

"Již loni v prosinci byla britská firma uznána vinnou z porušení britského zákona o oznacování zboží. Prvoinstancní soudu v Barow jí zakázal takto oznacené zboží prodávat a odsoudil ji k pokute. Firma se však odvolala," uvedl Pomp.

Podle nynejšího rozhodnutí Korunního soudu musela firma stáhnout nepravdive oznacené pivo z prodejní síte, zaplatit pokutu a náklady soudního rízení ve výši celkem 2,316 miliónu korun.

Duležitým podkladem pro rozhodnutí soudu bylo svedectví britských publicistu z organizace CAMRA (Kampan za opravdové pivo) Michaela Jacksona a Rogera Protze, kterí potvrdili, že jediným originálním plzenským pivem je pivo vyrábené od roku 1842 Plzenským Prazdrojem v Plzni.

Pro akciovou spolecnost Plzenský Prazdroj je Velká Británie šestým nejvýznacnejším zahranicním trhem z 56 zemí, do nichž exportuje svoji znacku Pilsner Urquell.

Marie Fialová jw


Zdroj: ČTK, 5. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:34