Agris.cz - agrární portál

Fencl počítá se zvýšením rozpočtu jeho resortu o 16,5 procenta

6. 11. 1998 | ČTK

Fencl pocítá se zvýšením rozpoctu jeho resortu o 16,5 procenta

SVETLÁ NAD SÁZAVOU 6.listopadu (CTK) - Mezirocne o 16,5 procenta by se mel podle ministra zemedelství Jana Fencla zvýšit rozpocet jeho resortu pro rok 1999. "Na škrtání moc pripraven nejsem, doufám, že se mi to podarí prosadit," uvedl v rozhovoru pro CTK pred dnešním nocním zasedáním vlády. Její clenové budou jednat práve o návrhu státního rozpoctu.

"Množství nadmerne dotovaných dovozu veprového masa ze zemí EU do CR je zatím zcela nevýznamné, problém tkví v nesolidnosti obchodních partneru," podotkl k situaci, kterou producenti veprového považují za kritický. "Kdyby se dodržovaly smlouvy, které mají producenti uzavrené se zpracovateli, tak tento problém nevznikl," dodal. "Není to problém množstevní, je to falešný cenový signál, který tady nekomu vyhovuje," uvedl.

Management nekterých masozávodu si svolal své smluvní partnery, a pres producenty veprového se snaží tlacit na vládu, aby stát dotoval výkup ceské produkce veprového. Podle zpracovatelu by situaci vyrešilo, kdyby stát producentum zaplatil pet korun na kile živé váhy. Výkupní cena by se tak z nynejších 28 Kc dostala na výrobní náklady, které oscilují kolem 31 Kc.

"Je to porád o penezích," uvedl k veci ministr, "stát by je musel uvolnit. Ješte nezaschl inkoust na šeku na 400 miliónu a už mám žádat o další..," uzavrel.

Jaroslava Mikešová ple


Zdroj: ČTK, 6. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:34