Agris.cz - agrární portál

Brusel hrozí Washingtonu za sankce kvůli banánům zákrokem u WTO

10. 11. 1998 | ČTK

Brusel hrozí Washingtonu za sankce kvuli banánum zákrokem u WTO

BRUSEL 10.listopadu (CTK) - Evropská unie se bude proti uvalení jednostranných obchodních sankcí USA, které mají potrestat Evropu za její preferencní režim dovozu banánu, bránit u Svetové obchodní organizace (WTO). Rekl to na dnešní tiskové konferenci v Bruselu komisar EU pro obchod Leon Brittan.

Brittan tak potvrdil, že Brusel nebude na jednostranné kroky Washingtonu odpovídat podobnými opatreními, která by již znamenala obchodní válku. "Podniknutí takovéhoto neoprávneného kroku proti EU by u USA bylo zvlášte težkou chybou politického úsudku...My se budeme rídit systémem. Jsme loajální k WTO," rekl Brittan.

Washingtonská administrativa pripravuje ješte na dnešek zverejnení seznamu zboží z EU, na jejichž dovoz by mohly být uvaleny sankce, a v prosinci má vydat kratší konecný seznam, který bude platit od února príštího roku. USA si tak chtejí vynutit reformu pravidel dovozu banánu do EU poté, co skupina latinskoamerických zemí zvítezila u WTO ve sporu o dovozní režim EU, zvýhodnující karibské producenty. Brusel sice již zmeny v dovozu banánu pripravil, Washington je však oznacil za nedostatecné.

Komisar sdílí názor francouzského ministra zahranicí Huberta Védrina, který v pondelí rekl, že sankce USA by mohly poškodit transatlantické vztahy a torpédovat pripravovaný plán obou obchodních bloku na prevenci obchodních sporu. Podle Brittana již ve sporu nejde vubec o banány ale o politiku, protože Bílý dum jedná v této veci pod tlakem Kongresu.

Podle Brittana mají USA právo protestovat proti novým pravidlum dovozu banánu do EU u WTO, žádný clen této organizace však nemuže podnikat jednostranné kroky na základe vlastního posouzení stavu plnení pravidel WTO. "Uchýlením se k jednostranné akci se staví USA nad zákon a rídí se podle principu moc je právo," rekl Brittan.

hp bm


Zdroj: ČTK, 10. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 14:02