Agris.cz - agrární portál

Vláda se hodlá problémy protestujících zemědělců zabývat

13. 11. 1998 | ČTK

Vláda se hodlá problémy protestujících zemedelcu zabývat

PRAHA 13.listopadu (CTK) - Vláda se bude zabývat problémy zemedelcu, kterí dnes dopoledne na protest proti dovozu subvencovaného veprového masa ze zemí Evropské unie umístili deset cuníku do ohrádky pred Úradem vlády. Po jednání se zástupci demonstrantu to rekl novinárum vedoucí Úradu vlády Karel Brezina. Mluvcí protestujících zemedelcu Oldrich Florián byl s výsledkem akce spokojen a podtrhl, že postup obou stran byl naprosto korektní.

"S pány ze Svazu na ochranu ekonomických zájmu jsme celou záležitost projednali. Myslím si, že situace je vážná - to nezastírá ani ministerstvo zemedelství - a myslím si, že vláda se celou záležitostí bude zabývat," rekl Brezina.

Zda vláda bude situaci rešit dotacemi do zemedelství, vyššími cly, dovozními prirážkami, veterinárním vyšetrením ci jinými nástroji není podle Floriána problémem demonstrujících zemedelcu. "Za to je placena tato vláda," zduraznil.

Uvedl, že demonstranti chtejí pouze ochranu zemedelských výrobcu. Konkrétní požadavky na rešení ani žádný termín proto zemedelci podle nej vláde nepredložili. "Pokud nebudou žádné zmeny, tak samozrejme pripravíme i další akce," ujistil nicméne.

Šéf Úradu vlády z poverení premiéra MIloše Zemana prevzal deset prasat jako dar protestujících zemedelcu. "Já po konzultacích s panem predsedou vlády jsem byl poveren, abych v jeho zastoupení tyto krásné cuníky prevzal a poté rešil, co s nimi budeme delat nadále," oznámil Brezina. Prasata, na než prevzal i dodací list a osvedcení o veterinárním vyšetrení, budou podle jeho slov co nejdríve dopravena bud do nejakého zemedelského družstva, nebo na nejbližší jatka.

Cuníky v drevené ohrádce se senem zpovzdálí sledovali policisté, kterí k vládní budove prijeli, a nekolik minut zblízka i žákyne s ucitelkou, které šly náhodou kolem. "To víte, pražské deti to neznají," vysvetlovala zvedavost svých sverenkyn pedagožka.

Jirí Majer vb


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 16:51