Agris.cz - agrární portál

Tavírna sýrů PROM možná změní majitele

13. 11. 1998 | ČTK

Tavírna sýru PROM možná zmení majitele

VELKÝ VALTINOV (okres Ceská Lípa) 13.listopadu (CTK) - Tavírna sýru ve Velkém Valtinove, která používá nejmodernejší technologii v Ceské republice, možná zmení v nejbližší dobe majitele. Její vlastník - spolecnost PROM s.r.o. - totiž zvažuje možnost tento závod prodat. CTK to dnes rekl majitel firmy Pavel Lyer.

Duvodem k tomuto kroku jsou podle nej vysoké úrokové míry a celkove špatné podmínky pro podnikání.

"Nejradeji bychom tavírnu neprodávali, investovali jsme do ní 150 miliónu korun, mezirocní nárust produkce dosahuje 25 procent a hospodarení firmy skoncilo nekolikrát po sobe mírným ziskem. Na 20procentní úrok ale nevydeláme," uvedl Lyer.

Podle nej o tavírnu projevilo zájem nekolik firem, mezi nimi i francouzská mlékárenská skupina Bongrain. Ta vstoupila na tuzemský trh pred dvema lety, když ovládla spolecnost Pribina Pribyslav a Povltavské mlékárny, známé znackami sýru Lucina a Hermelín.

V tisku se objevili informace o tom, že Bongrain již požádal antimonopolní úrad o povolení fúze s tavírnou ve Velkém Valtinove a Hruškách na Morave. Lyer to však odmítl potvrdil.

"Jsme pripraveni prodat, nevíme však dosud komu, rozhodneme se pro nejvýhodnejší nabídku," rekl.

Tavírna se 160 zamestnanci ve Velkém Valtinove, známá napríklad sýrem Maratonec, je tretí nejvetší v Ceské republice. Letos vyrobí asi 3500 tun sýru a její tržby dosáhnou asi 350 miliónu korun. Drívejším majitelem závodu byly Severoceské mlékárny Litomerice, firma PROM získala tavírnu v roce 1993 ve verejné souteži.

Petra Laurinová mha


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 16:17