Agris.cz - agrární portál

České pivovarské společnosti se polské fúze nemusejí obávat

13. 11. 1998 | ČTK

Ceské pivovarské spolecnosti se polské fúze nemusejí obávat

PRAHA 13.listopadu (CTK) - Ceské pivovarské spolecnosti se rozhodne nemusejí obávat fúze polských pivovaru Zywiec a Brewpole, protože ceští spotrebitelé dovážené pivo de facto nepijí. Pro CTK to dnes rekl generální reditel spolecnosti Pražské pivovary (PP) Graham Staley.

Pivo vyrobené v CR se totiž podílí z více než 99 procent na tuzemské spotrebe tohoto nápoje. "Preferování ceského piva a velice nízké marže v této zemi pusobí jako dlouhodobé bariéry vstupu piva z dovozu, takže ceským pivovarum zde konkurují opet pouze ceské pivovary," dodal šéf PP.

Staley tak reagoval na obavy generálního reditele Plzenského Prazdroje Vladimíra Periny. Tyto obavy oznacil za "poslední zoufalý pokus" ovlivnit rozhodnutí Úradu pro ochranu hospodárské souteže ve veci fúze Prazdroje s Radegastem.

Podle Staleyho je mezi polskou fúzí a fúzí Prazdroje s Radegastem zásadní rozdíl, nebot v Polsku bylo sloucení schváleno pod podmínkou, že nove vzniklá spolecnost bude nadále vyrábet stávající sortiment regionálních znacek a že zprístupní svou distribucní sít konkurentum.

"Pri hodnocení ekonomických výhod ci nevýhod jakékoli fúze je vždy nutné ji posuzovat z hlediska relevantního trhu. Tím je v prípade CR ceský pivní trh, nikoli jakýsi umelý a neexistující evropský pivní trh. Proto také Úrad zcela správne v prípade fúze Prazdroje s Radegastem hodnotí negativní dopad, jaký by taková dominantní spolecnost mela na možnost volby pro spotrebitele a na ceny piva v CR," podotkl Staley.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:26