Agris.cz - agrární portál

Staronovým problémem některých chovů se stává cholera drůbeže

15. 11. 1998 | ČTK

Staronovým problémem nekterých chovu se stává cholera drubeže

BRNO 15.listopadu (CTK) - Závažným problémem chovu drubeže se stává výskyt infekcí bakterií rodu Pasteurella, známých jako cholera drubeže. Onemocnení považované za minulost se objevuje v nové nakažlivejší forme a zejména v chovech krut pusobí citelné ztráty. "Drubež je k výžive lidí nejvíce perspektivní," rekl CTK reditel Státního veterinárního ústavu v Brne Karel Kovarík.

O zdravotní problematice v chovech drubeže rokovalo na konci ríjna v Brne 115 domácích i zahranicních odborníku. Získali zde mimo jiné nové poznatky k výskytu infekcní bronchitidy, která se projevuje poruchami snášky a úhynem výkrmových kurat.

Kovarík konstatoval, že v tuzemsku chovají zemedelci vysoce užitkové hybridy drubeže z produkce svetových firem Ross, Isa, Hybro, Cobb a Hisex. Mají vysoký podíl prsní svaloviny a rovnež vysokou snášku vajec. "Díky technologiím jsou potíže s chorobami drubeže obdobné jako ve svete," dodal.

Stálým problémem je výskyt nemocí virového puvodu, pusobící ztrátu imunity a bakteriálních komplikací. Snížení poctu infekcí salmonelami u drubeže je podle Kovaríka spíše otázkou politiky. Jde o národní programy v jednotlivých zemích v návaznosti na dotacní tituly do zemedelství.

Letošní produkce drubežího masa v Ceské republice vzroste proti roku 1997 o 15,8 procenta. Nákup drubeže vzrostl za leden až zárí 1998 mezirocne o 29,3 procenta. K nejvetšímu mezirocnímu zvýšení nákupu došlo u krut, a to o 54,2 procenta, a u hus o 24,8 procenta. Naopak u kachen poklesly nákupy proti roku 1997 o devet procent.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 15. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:49