Agris.cz - agrární portál

Technické konzultace s EU o vepřovém ve čtvrtek v Praze

16. 11. 1998 | ČTK

Technické konzultace s EU o veprovém ve ctvrtek v Praze

PRAHA 16.listopadu (CTK) - Technické konzultace se zástupci Evropské unie o zastavení dovozu subvencovaného veprového masa do Ceské republiky se uskutecní ve ctvrtek 19.listopadu v Praze v budove ministerstva zemedelství. CTK to dnes rekl námestek ministra zemedelství CR pro EU Tomáš Zídek.

Jak dlouho tyto konzultace potrvají, Zídek neodhadl, nicméne rekl, že ceská strana bude usilovat o to, aby rešení bylo nalezeno ješte tentýž den. V prípade, že nedojde k dohode s EU a dovozy laciného veprového masa do CR budou pokracovat, bude muset o rešení situace na tuzemském trhu rozhodnout na návrh MZe vláda.

Podle Zídka existují v podstate dve možná rešení. Za nejprijatelnejší z mezinárodního hlediska oznacil opatrení provedené v rámci vnitrního rozpoctu CR, tedy prípadný nákup prebytku zemedelských produktu a jejich následné uskladnení nebo dotovaný vývoz mimo území CR.

Druhou možnost, která spocívá v zavedení celní ochrany pred importem laciného veprového masa, zatím MZe vyhodnocuje a zkoumá, zda je takové opatrení pruchodné z hlediska dohod. Prijetí zmínené celní ochrany by podle Zídka zrejme narazilo na mezinárodní dohody v rámci WTO.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 16. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:57