Agris.cz - agrární portál

Financí ve slovenském zemědělství poskrovnu

16. 11. 1998 | ČTK

Financí ve slovenském zemedelství poskrovnu

BRATISLAVA 16.listopadu (zpravodaj CTK) - Slovenské ministerstvo zemedelství zápasí stejne jako mnohé další resorty s nedostatkem financí, když v záveru ríjna dostalo na své úcty jen zlomek z již pridelené dotace ve výši 700 miliónu Sk, protože ministerstvo financí nedisponovalo dostatecnou financní likviditou. Na dnešní tiskové konferenci v Bratislave to uvedl nový šéf resortu zemedelství Pavol Koncoš.

Podle Koncoše by slovenské zemedelství potrebovalo rocní dotaci na úrovni 12,5 miliardy Sk, v príštím roce však podle jeho slov muže reálná výše dotací dosáhnout maximálne letošní úrovne kolem 900 miliónu Sk. Definitivní císla o dotacích do zemedelství pro príští rok zatím nejsou známa, záverecná jednání s ministerstvem financí jsou podle ministra naplánována na pátek tohoto týdne. Koncoš rovnež zmínil analýzu slovenských prognostiku Rencka a Kárásze ze zacátku devadesátých let, kterí již tehdy upozornovali, že udržení potravinové bezpecnosti státu si vyžaduje rocní investice do zemedelství minimálne na úrovni devíti miliard Sk.

Predstavitelé ministerstva zemedelství dále upozornili, že deficit zahranicneobchodní bilance Slovenska v obchodu se zemedelskými komoditami se z úrovne sedmi miliard Sk v roce 1994 zvýšil v roce 1997 na 13,2 miliardy Sk. Nové vedení ministerstva chce tento negativní trend zvrátit za pomoci ochranárských opatrení, jež by byly plne v souladu s mezinárodními dohodami GATT a WTO.

Za základní linii v mezinárodním obchodu s agroprodukty oznacuje vedení ministerstva "vyváženou ochranu domácího trhu a producentu" s tím, že "musíme náš trh chránit pred vysoce dotovanými a subvencovanými dovozy".

Celní unie mezi Ceskou republikou a SR podle ministra Koncoše není pro Slovensko a jeho agropotravinárský komplex "nejakou výhodou". Vyslovil se pro nutnost jednat o zavedení kvót, protože to je podle nej nejúcinnejší zpusob regulace vzájemného obchodu.

Jedním z trendu v resortu zemedelství má být oživení obchodu, podpora exportu a zvýšení vývozu zemedelských komodit. Podle Koncoše by melo jít napríklad o vývoz chovného hovezího dobytka do Itálie, vývoz jehnecího masa do zemí EU, dále potravinárské pšenice a sladovnického jecmene do Japonska. Slovensko chce podle ministra získat zpet také tradicní teritoria pro vývoz kukurice do CR a Polska.

Z približne 1200 subjektu zemedelské prvovýroby na Slovensku je približne 50 procent ve ztráte. Její celková výše za resort muže podle Koncoše dosáhnout až dvou miliard Sk, dalších pet miliard Sk predstavují staré dluhy, které narostly z puvodního dluhu trí miliard Sk v roce 1990.

Ján Balašcák ple


Zdroj: ČTK, 16. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:36