Agris.cz - agrární portál

EK zatím neví, jak se postaví k českým požadavkům

16. 11. 1998 | ČTK

EK zatím neví, jak se postaví k ceským požadavkum

BRUSEL 16.listopadu (zpravodajové CTK) - Evropská komise zatím neví, jak se postaví k ceskému požadavku na zastavení nebo omezení dovozu subvencovaného veprového masa z EU. Technické konzultace na toto téma se uskutecní ve ctvrtek 19.listopadu v Praze.

Podle zdroju komise není vylouceno, že se jím bude zabývat v úterý vecer Výbor pro rízení veprového masa, v nemž jsou zastoupeni predstavitelé všech clenských státu. Teoreticky je možné, že vyslyší ceský požadavek na zrušení exportních subvencí (refundací) vuci CR, uvedl jeden z nich.

Podotkl zároven, že podle názoru komise by CR mohla sotva uplatnit zvýšené clo na dovážené veprové maso, protože tato položka je predmetem preferencního režimu pro ceský vývoz. Zvýšená cla zavedlo pred tremi týdny Polsko; komise na to zatím reagovala pouze vyjádrením nespokojenosti. Madarsko zatím reší problém laciných dovozu z EU státní podporou vlastním výrobcum veprového.

Prumerná cena veprového masa (na jatkách) klesla v Evropské unii od pocátku tohoto roku z 145,08 ECU/100kg (zhruba 5075 Kc) na dnešních 92,86 ECU/100kg (k 1.11 1998), tedy o témer 36 procent. Jenom za dva záverecné ríjnové týdny spadla o 2,4 procenta.

Nejvetší propad zaznamenaly od pocátku roku Španelsko (-45,7 procenta), Nizozemsko (-44 procent), Nemecko (-41,8 procenta), Belgie (-40,4 procent), Portugalsko (-40,3 procenta), Rakousko (- 37,2 procenta) a Lucembursko (-35 procent).

Na nejnižší úrovni - pod 90 ECU/100kg - se na pocátku listopadu pohybovaly ceny veprového v Belgii, Nemecku, Španelsku a Nizozemsku. Nejvýše (nad 120 ECU/100 kg) naopak setrvávaly v Recku, Itálii a Portugalsku.

"Nechceme poškozovat nicí zájmy, EU však vyváží subvencované veprové zcela legálne," rekl k tomu mluvcí komise Gerry Kiely. "Po zboží existuje poptávka, což rozhoduje o exportu. Chce-li CR exportovat, musí akceptovat i dovoz," prohlásil s tím, že exportní refundace pro veprové jsou nyní stanoveny na 40 ECU/100 kilogramu, tedy asi 14 korun na kilo.

Pri dovozní cene kolem 28 korun by tedy i pri odbourání subvencí bylo veprové z EU lacinejší než ceská výroba presahující 50 korun.

Pokles cen veprového masa v Unii je zpusoben nadvýrobou plynoucí mimo jiné ze zhroucení východoasijského a ruského trhu. Pridružené zeme také trpí zastavením dovozu do Ruska a SNS. CR navíc doplácí na protiopatrení, jímž na jare Evropská komise reagovala na zavedení kvóty pro import západoevropských jablek. Po dobu trí mesícu tehdy neplatil preferencní režim pro vývoz ceského veprového, drubeže a výrobku z nich, což vedlo ke ztráte trhu. CR od té doby prakticky žádné veprové ci uzeniny nevyváží.

Ctvrtecní jednání se uskutecní na základe nóty, kterou do Bruselu poslalo Ministerstvo zemedelství CR prostrednictvím ministerstva zahranicních vecí. Informovalo v ní o závažném poškození ceských producentu veprového masa v dusledku subvencovaných dovozu.

Karel Barták Martina Patocková ple


Zdroj: ČTK, 16. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:36