Agris.cz - agrární portál

V brněnské vinotéce Archa začíná týden mladého vína

19. 11. 1998 | ČTK

V brnenské vinotéce Archa zacíná týden mladého vína

BRNO 19.listopadu (CTK) - Zhruba 15 až 20 vzorku letošního mladého vína, z toho šest prodejných, nabídne zájemcum v týdnu do 26.listopadu brnenská vinotéka Archa. Verejnost zde bude moci srovnat francouzské Beaujolais ze sklepu Jean-Claude Boisset a Pierre Ferraud s produkty moravských vinaru. CTK to dnes sdelil majitel vinotéky Jan Mráz.

Vysvetlil, že vždy tretí ctvrtek v listopadu se z Francie do 190 zemí sveta poprvé rozváží mladé víno - Beaujolais Nouveau. "Je to jeden z nejduležitejších svátku vinarského roku," rekl Mráz. Tuzemským ekvivalentem je svátek svatého Martina, kdy se vína zacínají cistit.

Odruda Gamay, z níž se Beaujolais vyrábí, se pestuje v oblasti mezi francouzskými mesty Macon a Lyon o rozloze 22.000 hektaru. Produkce dosahuje 1,3 miliónu hektolitru rocne. Víno se vetšinou neuchovává a vypije se behem nekolika týdnu od uvedení na trh.

Vinotéka Archa byla zkušebne otevrena v léte a plný provoz zahájila v zárí. Zameruje se na ochutnávku i prodej moravských vín.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 19. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:58