Agris.cz - agrární portál

Česká strana se se zástupci EU nedomluvila na zrušení subvencí

19. 11. 1998 | ČTK

Ceská strana se se zástupci EU nedomluvila na zrušení subvencí

PRAHA 19.listopadu (CTK) - Zástupci ministerstva zemedelství CR se na dnešních technických konzultacích s delegací Evropské unie nedohodli na zrušení vývozních subvencí, které poskytuje EU pri vývozu veprového masa do CR. Pro CTK to po jednáních rekl námestek ministra zemedelství pro otázky EU Tomáš Zídek.

Tisková zpráva z jednání uvádí, že vedoucí delegace Komise EU pro technické konzultace Angel Carro informoval ceskou stranu o zvýšení exportních subvencí na veprové maso do Ruska ze 40 ECU na 70 ECU/100 kg, což by podle nej melo snížit dovozy veprového masa do CR.

Zástupci MZe oznámili podle Zídka delegaci EU, že Vláda CR v souladu se schváleným postupem prijme na svém nejbližším zasedání vládní narízení k ochrane tuzemského trhu. Podle jeho slov bude tento krok v souladu s Evropskou dohodou mezi CR a EU.

Úcastníci jednání se domluvili na další technické konzultaci, tentokrát v Bruselu, zacátkem prosince letošního roku. Na této schuzce bude vyhodnocena situace na trhu s veprovým masem a úcinnost prípadného zvýšení exportu do Ruska a bude se jednat o dalších opatreních.

Soucasne s tím se pripravuje osobní jednání mezi ministrem zemedelství Janem Fenclem s komisarem EU pro zemedelství Franzem Fischlerem. To by melo probehnout príští týden.

Zídek odmítl blíže specifikovat opatrení, které se vláda chystá prijmout k zastavení dovozu, nevyloucil však, že by mohlo jít o zrušení soucasných preferencních celních sazeb na nekteré druhy veprového masa. V takovém prípade by se clo na tyto položky zvýšilo z 15 procent na 40,9 procenta,

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 19. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:13