Agris.cz - agrární portál

ODS nedoporučuje zahajovat kvůli vepřovému obchodní válku s EU

19. 11. 1998 | ČTK

ODS nedoporucuje zahajovat kvuli veprovému obchodní válku s EU

PRAHA 19.listopadu (CTK) - Ministr zemedelství Jan Fencl by mel podle clenu stínového kabinetu ODS ješte zvážit, zda se má kvuli subvencovanému dovozu veprového masa pouštet do nové obchodní války s Evropskou unií, kterou je obtížné vyhrát, a zda by nebylo lepší nejdríve s unií jednat.

Vláda ve stredu prijala harmonogram ochranných opatrení proti subvencovaným vývozum veprového masa z EU do CR. Ministerstvo zemedelství popírá, že by vládou pripravovaný harmonogram ochranných opatrení obsahoval zavedení cla 230 procent a kvóty na dovoz této komodity. K uvedeným opatrením by vláda pristoupila v prípade, že dnešní technické konzultace s predstaviteli EU o zastavení subvencovaných dovozu veprového masa nedospejí k dohode.

"Urcite i my bychom dali prednost jednání, negociaci s Evropskou unií, než administrativním jednostranným opatrením, které si snad už všichni prožili a užili ve známé jablecné afére exministra (zemedelství Josefa) Luxe," prohlásil dnes predseda stínového kabinetu a ODS Václav Klaus.

Stínový ministr zahranicí a poslanec ODS Jan Zahradil pripomnel, že ODS mnohokrát kritizovala subvencované dovozy ze zemí Evropské unie. Na druhou stranu se ale domnívá, že by si vláda CSSD mela velmi dobre rozmyslet, v jakých oblastech chce uplatnovat prípadná administrativní ochranárská opatrení domácího trhu.

"Bylo by velmi dobré, aby se tato vláda soustredila, v prípade, že tak chce cinit, skutecne na jádro veci, aby se nezabývala oblastmi z hlediska celkového dovozu marginálními," rekl Zahradil.

Libuše Hanzalová mhm vb


Zdroj: ČTK, 19. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:12