Agris.cz - agrární portál

Peníze uvolněné pro zemědělce možná i na ztráty z vepřového

19. 11. 1998 | ČTK

Peníze uvolnené pro zemedelce možná i na ztráty z veprového

PRAHA 19.listopadu (CTK) - Ministerstvo zemedelství uvažuje o tom, že 400 miliónu korun, uvolnených nedávno snemovnou na kompenzaci nepríznivých ekonomických vlivu v zemedelství, použije také na cástecnou úhradu ztráty zemedelcu pri produkci veprového masa, kterou jim zpusobily levné dovozy této komodity. Clenum snemovního zemedelského výboru to dnes rekl námestek ministra zemedelství Dušan Vanek. Cást penez by podle nej mela krýt i zemedelské ztráty zaprícinené krupobitím.

Poslance tato informace zaskocila, nebot ministr zemedelství Jan Fencl (CSSD) totiž pri jednání o uvolnení zmínených penez ve snemovne slíbil, že je vláda využije pouze na odstranení škod zpusobených suchem a hraboši. "Rucím za ni (tuto variantu) svým jménem. Dávám za ní své slovo," rekl tehdy ministr ve svém vystoupení pred poslanci.

Nekterí clenové zemedelského výboru dnes tuto dohodu prítomnému Fenclovi pripomneli a žádali, aby byla splnena. "Jsem proti nastínenému návrhu - prasata a kroupy v žádném prípade," uvedl napríklad Jaroslav Pešán (ODS). Podobne se vyjádril i lidovecký poslanec Jan Gruza. "Moje stanovisko je, že tyto peníze by mely být rozdeleny jen na škody zpusobené suchem a hraboši," prohlásil.

Sám Fencl poslance ujistil, že by rád v této veci postupoval ve shode s nimi. Podle svých slov byl však od zacátku presvedcen, že "ve hre jsou hraboši, sucho a prasata".

Výbor nakonec projednávání tohoto bodu prerušil a zabývat se jím bude opet poté, co ministerstvo predloží konkrétní písemnou predstavu, jak tyto peníze rozdelit.

Clenové zemedelského výboru dnes rovnež vyzvali prezídium Pozemkového fondu, aby se pokusilo urychlit vydávání náhradních pozemku a pokud možno tak vyporádat restituce ješte pred zahájením prodeje státní pudy.

Alena Ružicková Jan Hrdlicka mhm mha


Zdroj: ČTK, 19. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 17:28