Agris.cz - agrární portál

Zemědělci ve Ždírci požadovali od státu odškodnění

19. 11. 1998 | ČTK

Zemedelci ve Ždírci požadovali od státu odškodnení

ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU (okres Havlíckuv Brod) 19.listopadu (CTK) - Okamžité zastavení subvencovaných dovozu z EU, ale také financní odškodnení od státu za ztráty zpusobené dumpingovými dovozy veprového masa, kterým predstavitelé CR nebyli schopni zabránit, dnes požadovali zemedelci ze ctyr východoceských okresu ve Ždírci nad Doubravou na Havlíckobrodsku.

Od 11:30 hodin zde agrárníci zemedelskou technikou zablokovali vnejší jízdní pruh na nejfrekventovanejší križovatce a doprava byla za pomoci desítek policistu odklonena.

Ve svém prohlášení se zemedelci dále domáhají celostátního setkání reditelu a predsedu agrárních komor s predstaviteli státu v cele s predsedou vlády, ministrem zemedelství, financí a pro místní rozvoj a s predstaviteli parlamentu, a to do 27.listopadu. Ti by je meli informovat o výsledcích jednání s EU o zastavení subvencovaných dovozu do CR a o dalších opatreních ke zlepšení kritické situace ceského zemedelství.

Prvovýrobci pak v centru Ždírce ve svých vystoupeních upozornovali na vlatní problémy, kdy z duvodu pádu cen farmárských výrobku nemají na splátky úveru a nekterí už ani na mzdy.

(pokr.) mi

Pád cen zpusobuje podle Bohuslava Lapácka z agrární komory Svitavy v okrese denne ztrátu 650.000 Kc. Masokombináty vykupují veprové maso od 22 do 24,50 Kc/kg. Prerustání prasat pak nutí zemedelce k prodeji za jakoukoliv cenu. Rešení vidí v ochrane vnitrního trhu. "Podniky nemají na splácení úveru, shánejí peníze na mzdy, nemluve o tom za co zasejí," podtrhl.

Jenom za zárí zpusobily masivní dovozy dotovaného veprového z EU havlíckobrodské firme Provem ztrátu 2,5 miliónu Kc. Ta rocne produkuje na 35.000 kusu vepru. Reditel Oldrich Kocián se obává, že pokud se nic nezmení, dosáhne propad cen na konci roku deseti miliónu Kc. Zduraznil, že ceští zemedelci jsou schopni obstát v kvalite, ale konkurovat dotovaným dovozum nemohou.

Soucasné snižování cen v mlékárnách podle reditele havlíckobrodské agrární komory Petra Zgarby v okrese do konce roku zpusobí ztráty 12 až 15 miliónu Kc. Ty budou chybet bankám pri splátkách úveru. Prvovýrobci jim dluží zhruba 500 miliónu Kc, upozornil. Na skladech výkupních podniku pak leží obilí za 60 až 80 miliónu Kc, které dosud nebylo uhrazeno.

Problémy se podle mínení Zgarby navršily za spoluúcasti všech predchozích vlád. Na podporu urychleného rešení krize by se príští týden mely uskutecnit masovejší akce po celé republice.

Zemedelci podrobili kritice zejména poslance, kterí nebyli od roku 1994 schopni prijmout zákon na ochranu vnitrního trhu. Úcastníci upozornovali i na to, že ceny zboží v obchode klesly pouze o ctyri až pet procent, zatímco výkupní o více než 40 procent.

Prvovýrobce prijeli do Ždírce podporit i zpracovatelé krmných smesí i masozávodu. "I nás se dotýká situace v zemedelství, plne podporujeme jejich požadavky," uvedl pro CTK Karel Voparil z firmy Faulhammer. "Nátlak na vládu je zapotrebí, protože jsme se dostali na dno, odkud již není kam couvat," dodal. Problém podle nej netkví v nízké produktivite ceských zemedelcu, ale v agrární politice CR.

"Produktivitu bychom mohli ješte zvýšit, ale potrebujeme investice a banky nám nic nepujcí," zduraznil Bohumil Kochánek ze ZD Telecí na Svitavsku. Z vlastních jatek dodávají veprové za 25 Kc/kg živé váhy, ale na Plzensku se prý prodává již za 20 Kc/kg. "At zastaví dovozy a my budeme na srpnových cenách. Doplatky vlády nejsou rešením," podtrhl.

"Beru pet tisíc korun," uvedl pro CTK traktorista ze ZD Hlinsko s tím, že neví jestli družstvo bude mít pred Vánoci na výplaty.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 19. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:04