Agris.cz - agrární portál

Brněnský Vindom nabídne od pondělí kolekci 15 vzorků mladých vín

20. 11. 1998 | ČTK

Brnenský Vindom nabídne od pondelí kolekci 15 vzorku mladých vín

BRNO 20.listopadu (CTK) - Kolem 15 vzorku letošních mladých vín domácí i zahranicní produkce nabídne od pondelí 23.listopadu brnenská vinotéka Vindom. Vedle produktu moravských vinaru lze ochutnat i Beaujolais Nouveau francouzské firmy George Duboef ci italské Vino Novello. "V oblasti Beaujolais se prodá polovina vín jako mladých," rekl CTK majitel Vindomu Dan Mádr.

Francouzi vypili podle Mádra dríve až 130 litru vína rocne na osobu. Nynejší spotreba prumerne 70 litru se však stále nedá srovnat s ceskými 12 až 13 litry. "Mladá vína z odrudy Gamay jsou specifická pro tuto dobu," dodal.

Zahranicní vína jsou v CR zatížena clem 56 až 90 procent a DPH, pripomnel dále Mádr. Po možném vstupu zeme do EU a zániku celních bariér budou drobní producenti vystaveni velkému tlaku a nuceni k prizpusobení technologiií.

"Cestou malých vinaru je speciální produkce," míní Mádr. Jde o vína prívlastková, prípadne obnovení výroby tradicních vín známkových. Sdružení vinaru v Blatnici na Hodonínsku se tak snaží "vzkrísit" známku Blatnický rohác.

Ve spolupráci s predním domácím odborníkem Vilémem Krausem pripravuje Vindom i brožurky Malý rádce obdivovatele vína. První se zabývá oznacováním domácích i zahranicních vín v souladu s platným vinarským zákonem. Novinkou bude i Pruvodce vinarskými rocníky a to až 15 let zpetne.

Vindom jako nejvetší stálá tuzemská prodejní výstava tohoto druhu nabízí zhruba 1000 vín, z toho více než petinu archivních. Kuriozitou je napríklad láhev Veltlínského zeleného rocník 1947 ze Znovínu Znojmo v cene 30.000 Kc. Zakládající spolecnost Mama trading otevrela další vinotéku 10.listopadu ve Frýdku-Místku.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 20. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:10