Agris.cz - agrární portál

MZe navrhne vládě zrušit preferenční cla na vepřové maso

20. 11. 1998 | ČTK

MZe navrhne vláde zrušit preferencní cla na veprové maso

PRAHA 20.listopadu (CTK) - Jako opatrení na ochranu pred dovozem veprového masa z EU navrhne ministerstvo zemedelství vláde prijmout narízení, které docasne zruší preferencní sazby na dovoz této komodity. U nekterých položek celního sazebníku tak budou platit sazby smluvní. Na dotaz zpravodaje CTK to dnes uvedla tisková mluvcí Marcela Dvoráková, odmítla však uvést jakékoli další podrobnosti.

Podle informací CTK by se celní sazby v dusledku vládního narízení mely zmenit ze soucasných 15 na 40,9 procenta. Podobne jako Dvoráková odmítl ve ctvrtek pripravovaná opatrení vlády komentovat námestek ministra zemedelství pro otázky EU Tomáš Zídek.

Podle informací, které se objevily v tisku, by mela CR zavést také 230procentní clo na dovoz veprového masa s platností do konce letošního roku, a od ledna 1999 pak i dovozní kvótu 4000 tun veprového.

Tak radikální zvýšení cla by však podle platných dohod mela predcházet jednání CR s EU, takže není pravdepodobné, že by ke zvýšení došlo pred dalšími technickými konzultacemi. Ty se uskutecní zrejme v prvním prosincovém týdnu v Bruselu.

Premiér Miloš Zeman po minulém jednání vlády rekl, že kabinet již prijal harmonogram ochranných opatrení proti subvencovaným vývozum veprového masa z EU. Nicméne uvedl, že tato opatrení respektují pravidla EU a Svetové obchodní organizace.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 20. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:15