Agris.cz - agrární portál

Vláda má dnes projednat první opatření proti dovozu vepřového

25. 11. 1998 | ČTK

Vláda má dnes projednat první opatrení proti dovozu veprového

PRAHA 25.listopadu (CTK) - O prvním opatrení k ochrane ceského trhu pred dovozem veprového masa z EU, které spocívá ve zrušení preferencního cla na dovoz masa, by dnes po skoncení schuze Poslanecké snemovny mela mimorádne v budove snemovny jednat vláda. U nekterých položek by tak mely platit smluvní ceny. Podle ministra zemedelství Jana Fencla by po tomto kroku clo zatížilo urcité kategorie masa 40,9 procenta místo dosavadních 15 procent.

Podle neoficiálních informací by mela CR zavést také 230procentní clo na dovoz veprového masa s platností do konce letošního roku a od ledna 1999 pak i dovozní kvótu 4000 tun veprového. Tak radikální zvýšení cla by však podle platných dohod mela predcházet jednání CR s EU, takže není pravdepodobné, že by ke zvýšení došlo pred dalšími technickými konzultacemi. Ty se uskutecní zrejme v prvním prosincovém týdnu v Bruselu.

Z ekonomických témat má kabinet dále jednat mj.o návrhu na sjednání pravidel puvodu zboží v rámci oblastí volného obchodu s Evropskou unií, se zememi Evropského sdružení volného obchodu, CEFTA, s Estonskem, Lotyšskem, Litvou a Tureckem a v rámci celní unie se Slovenskem. Návrh se týká predevším zmen preferencních pravidel puvodu zboží, která jsou nedílnou soucástí každé dohody o oblasti volného obchodu nebo o celní unii.

Vláda by také mela projednat kontrolu nakládání s národním majetkem predevším v procesu jeho privatizace, poskytování dotací a zadávání verejných zakázek. Ministerstvo financí navrhuje rozšírit usnesení vlády o zabezpecení inventarizace veškerého majetku státu, pohledávek a závazku do konce letošního roku, overení úcetních záverek do 31.brezna 1999 a provedení namátkových kontrol záverek do konce zárí príštího roku.

Tisková konference po skoncení jednání vlády je avizována až na 22:00 hodin vecer.

kri jw


Zdroj: ČTK, 25. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:19