Agris.cz - agrární portál

Nomura stáhla žádost o fúzi Plzeňského Prazdroje s Radegastem

25. 11. 1998 | ČTK

Nomura stáhla žádost o fúzi Plzenského Prazdroje s Radegastem

PRAHA 25.listopadu (CTK) - Nomura dnes stáhla svou žádost o povolení fúze spolecností Plzenský Prazdroj a Radegast v rámci rízení vedeného Úradem na ochranu hospodárské souteže (ÚOHS). Podle reditele spolecnosti Nomura International plc. Randalla Dillarda bylo zrejmé, že ÚOHS Nomure nedá možnost rádne se vyjádrit k ekonomickým aspektum této fúze. CTK o tom informovala jménem Nomura International plc. spolecnost Shilland and Co.

Jak Dillard uvedl, po tomto rozhodnutí povede Nomura jednání s rediteli Plzenského Prazdroje i Radegastu o nejlepší budoucnosti pro oba pivovary.

Podle informací CTK pri posledním rozhodnutí, které Nomura napadla pro procedurální chyby, narídil ÚOHS Nomure jako úcastníkovi celého rízení odprodat do pul roku majoritní balík akcií jednoho z pivovaru. Prazdroj i Radegast totiž kontroluje v soucasnosti jediný majitel, spolecnost IMP Finance, kterou ovládá práve Nomura.

Fúzí by vznikl pivovarský gigant s podílem více než 40 procent na ceském trhu s pivem, který by ohrožoval další konkurenci. Pritom zákon na ochranu hospodárské souteže oznacuje za nebezpecné jakékoli spojení, jež by na relevantním trhu melo více než 30 procent.

V prípade, že ÚOHS zamítne fúzi Plzenského Prazdroje s Radegastem, chtela Nomura prodat svuj podíl v Radegastu. O akcie tohoto pivovaru projevilo zájem pet investoru, pricemž jednání se zrejme povedou predevším s anglickou spolecností Bass. Bass, který krome 32procentního podílu v pivovaru Radegast má také majoritu v Pražských pivovarech, by nákupem dalších akcií Radegastu získal významný podíl na výstavu piva v CR. Pražské pivovary mely v lonském roce podíl na trhu pres 14 procent, Radegast pak 13,7 procenta.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 25. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 16:21