Agris.cz - agrární portál

Fúze Plzeňského Prazdroje s Radegastem se zřejmě neuskuteční

25. 11. 1998 | ČTK

Fúze Plzenského Prazdroje s Radegastem se zrejme neuskutecní

PRAHA 25.listopadu (CTK) - V rámci rízení vedeného již od ríjna 1997 Úradem na ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) stáhla dnes Nomura svou žádost o povolení fúze Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast. Tento krok oduvodnila tím, že jí ÚOHS nedá možnost rádne se vyjádrit k ekonomickým aspektum této fúze.

Zámer projektu Ceské pivo, který stavel na propojení obou pivovaru a mel tím dosáhnout zvýšení schopností exportu a zarazení se k vedoucím pivovarským skupinám v celoevropském merítku, se zrejme neuskutecní.

ÚOHS fúzi Prazdroje a Radegastu poprvé zamítl v prosinci 1997. Investicní a poštovní banka (IPB) se ješte v prosinci odvolala a letos v cervnu bylo prvostupnové rozhodnutí kvuli procesním nedostatkum zrušeno a narízeno nové rízení. V srpnu vydal antimonopolní úrad k fúzi opet zamítavé stanovisko a narídil Nomure, která prostrednictvím spríznených firem zmínené pivovary kontroluje, odprodat majoritní balík akcií jednoho z pivovaru. Spojením by totiž vznikl pivovarský gigant s podílem více než 40 procent na ceském trhu s pivem, který by ohrožoval další konkurenci. V zákonu na ochranu hospodárské souteže se ríká, že nebezpecné je jakékoli spojení, jež by na relevantním trhu melo více než 30 procent.

Rozhodnutí ÚOHS zpochybnil generální reditel Nomury International Randall Dillard, podle nejž Nomura nebyla informována, že je úcastníkem rízení. Úrad se podle Dillarda dopustil prokazatelné chyby, protože rozhodnutí nejprve odložil kvuli tomu, že oba pivovary zmení majitele, a pak vydal konecný verdikt, který podle Nomury dorucil nesprávnému úcastníkovi. O hrubých procedurálních chybách ÚOHS hovoril i Tomáš Sokol, právní zástupce a.s.Ceské pivo.

V oduvodnení zamítavého stanoviska, podle Mladé fronty Dnes, totiž ÚOHS konstatoval, že fúze obou pivovaru po právní stránce už probehla spojením Nomury Europe a IPB v polovine letošního kvetna. To úrad schválil a nyní podle Sokola tvrdil, že je oba podniky nutné opet rozdelit.

Podle tisku se fúze již prakticky uskutecnila, protože Prazdroj i Radegast ovládá jeden majitel, kterým je IMP Finance. Tu podobne jako IPB kontroluje japonská Nomura. ÚOHS letos 13.kvetna povolil fúzi Nomury Europe plc. a IPB.

Hlavním akcionárem Plzenského Prazdroje je spolecnost Ceské pivo, kterou po navýšení základního jmení témer stoprocentne ovládla nizozemská IMP Finance B.V. Ceské pivo a.s. kontroluje v soucasnosti 87,85 procent Prazdroje.

IMP Finance je soucasne už nekolik let hlavním majitelem nošovického Radegastu, kde má 60,72 procenta akcií. Britský Bass International Brewer's Overseas Hold zde drží blokacní minoritu 33,36 procent akcií.

Podle mluvcí IPB Barbory Tachecí je Ceské pivo projektem banky a firma IMP Finance drží tyto akcie pouze docasne. Podle Tachecí akciovka Ceské pivo bude mít jako samostatná firma lepší prístup ke zdrojum i v prípade, že by fúze nebyla schválena.

Letos v zárí, jak napsalo Právo, IPB a její majoritní vlastník Nomura poprvé verejne oznámily, že v prípade neschválení fúze Prazdroje a Radegastu budou nejvetší ceské pivovary zrejme již príští rok samostatne na prodej. IPB má pro tento "krajní prípad" v záloze nabídky nekolika financne silných zájemcu z oboru.

Iva Pokorná nob


Zdroj: ČTK, 25. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:12