Agris.cz - agrární portál

Vláda přijala první ochranná opatření na dovoz vepřového masa

25. 11. 1998 | ČTK

Vláda prijala první ochranná opatrení na dovoz veprového masa

PRAHA 25.listopadu (CTK) - První opatrení k ochrane ceského trhu pred dovozem veprového masa z EU ve forme zrušení preferencního cla na jeho dovoz prijala na svém dnešním jednání Vláda CR. Novinárum to dnes rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl. U nekterých položek tak budou platit místo preferencních smluvní celní sazby. Na urcité kategorie veprového masa tedy bude cinit clo 40,9 procenta místo dosavadních 15 procent.

Podle Fencla se již k 23.listopadu letošního roku prehouplo puvodne kladné saldo CR v obchodu s veprovým masem v hmotných jednotkách do salda pasívního. Dovozy veprového masa ze zemí EU predstavují od pocátku letošního roku do soucasnosti asi 97 procent veškerého ceského importu této komodity. Naproti tomu podíl vyvezeného veprového z CR do EU na celkovém ceském exportu je pouze zhruba tríprocentní.

Fencl zduraznil, že ve veci veprového masa neustále probíhají jednání s EU. Podle informací MZe se má on sám sejít v pondelí v Bruselu s komisarem EU pro zemedelství Franzem Fischlerem. Další kolo technických konzultací pak probehne podle jeho slov mezi 2.a 4.prosincem. Pokud nebude nalezeno uspokojivé rešení, predloží ministr vláde v souladu s asociacní dohodou návrh dalších opatrení k ochrane tuzemského trhu.

Jak vyplývá z informací, které dnes CTK poskytlo tiskové oddelení ministerstva zemedelství, celkem bylo k 24.listopadu od pocátku roku dovezeno více než 18.784 tun veprového masa, zatímco vyvezeno bylo témer 17.855 tun, tedy o 929 tun méne.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 25. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:54