Agris.cz - agrární portál

Vláda žádá NKÚ o prověření činnosti Pozemkového Fondu ČR

26. 11. 1998 | ČTK

Vláda žádá NKÚ o proverení cinnosti Pozemkového Fondu CR

PRAHA 26.listopadu (CTK) - Vláda na svém stredecním jednání schválila materiál, kterým navrhuje Nejvyššímu kontrolnímu úradu (NKÚ) mimo jiné proverit cinnost Pozemkového fondu CR. Pujde zejména o proverku poskytování náhradních pozemku v prípadech, kdy jejich hodnota neprevyšuje hodnotu pozemku, které jsou nahrazovány. Novinárum to vcera rekl vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský.

Podle jeho slov došlo v minulosti k tomu, že skutecní restituenti dostali jako náhradní pozemky velmi casto pozemky nehodnotné, zatímco subjekty, které skoupily restitucní nároky od ostatních restituentu, dostávají jakoby náhodou na náhrady pozemky, kde jsou umísteny ruzná sportovní zarízení, sjezdovky apod.

Vláda zmíneným materiálem požádala NKÚ, aby také proveril nekteré další prípady nakládání s majetkem za poslední léta, jako napríklad zadávání verejných zakázek, rozdelování dotací, ci nekteré privatizacní prípady. Podle Rychetského ve vetšine techto prípadu úrad žádosti podle predbežných jednání vyhoví.

Kontrola prubehu privatizace se bude týkat asi 15 prípadu, pricemž NKÚ bude proverovat hlavne prípady, v nichž byl schválen projekt privatizace, majetek byl preveden na FNM, ale ješte nebyl preveden na konecného vlastníka. V prípade zjištených nedostatku lze podle jeho slov takový prípad ješte napravit. Takto má být proverena napríklad Královopolská strojírna Brno, malá vodní elektrárna Štvanice, Státní lécebna Jánské Lázne a další.

Proverka zadávání verejných zakázek bude provedena napríklad u armádního informacního systému.

V proverení vynakládání verejných prostredku se podle Rychetského NKÚ zamerí hlavne na strediska vrcholového sportu a jejich hospodarení a dotace z projektu Phare a úcelnost jejich cerpání.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 26. 11. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:26